Τα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων εφημερίδων του πλανήτη είναι ενδεικτικά. Σαν να υπήρχε μία αόρατη συνεννόηση μεταξύ των παγκόσμιων ΜΜΕ, η ειδησεογραφία της Πέμπτης αφιερώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά σε κάθε γωνιά του κόσμου στην πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι προφανές πως ο εχθρός είναι κοινός και πως η συμμαχία μεταξύ όλων των χωρών της Γης αυτονόητη. Παρ’ όλα αυτά ορισμένες από τις αντιδράσεις καταδεικνύουν πού μπορεί να φθάσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και της αυτοπροστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την άμεση απαγόρευση του ταξιδιωτικού traffic από και προς την Αμερική από όλες τις χώρες της Ευρώπης εκτός… από το Ηνωμένο Βασίλειο, σαν να μην υπάρχουν νεκροί από τον κορωνοϊό στη Μεγάλη Βρετανία και σαν να μην έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες φορείς της ασθένειας.

Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης του κορωνοϊού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ιταλία επεβλήθη ολοκληρωτικό λουκέτο για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Παραμένουν ανοιχτά στη χώρα αυτή μόνο τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων, καθώς και ορισμένα βασικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα νοσοκομεία της Ιταλίας είναι δυστυχώς υπερπλήρη. Η κυβέρνηση κάλεσε εκτάκτως όλους τους πρόσφατα συνταξιοδοτημένους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να επανέλθουν στην ενεργό δράση. Δεν επαρκούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην ιταλική χερσόνησο.

Στη Γαλλία, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί πως η χώρα εισήλθε στο στάδιο 3 της πανδημίας, εντούτοις από το πρωί της Πέμπτης έχει τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού με το ένα προεδρικό διάταγμα να διαδέχεται το άλλο.

Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθώντας να μην πανικοβάλλει την κοινωνία ανεβάζει κάθε 24ωρο το επίπεδο ετοιμότητας σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες και τους θεσμούς.

Έτσι την Πέμπτη το πρωί απαγορεύθηκαν διά ροπάλου οι επισκέψεις συγγενών και φίλων σε όλα τα γηροκομεία, τους οίκους ευγηρίας, καθώς και στις ειδικές νοσοκομειακές μονάδες και ιατρικά κέντρα που περιθάλπουν υπέργηρους.

Προφανώς το γαλλικό σύστημα Υγείας προσπαθεί να αποφύγει τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες και κυρίως στη γειτονική Ιταλία.

«Η Γαλλία θα πρέπει να προετοιμαστεί να βιώσει την ίδια ακριβώς κατάσταση που βίωσε η Ιταλία με διαφορά οκτώ με 10 ημέρες». Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι ειδικοί που καθορίζουν τη στρατηγική του γαλλικού συστήματος Υγείας ώστε να αναχαιτιστεί όσο είναι δυνατόν η πανδημία.  

Ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία μέσω του What’s up η δυνατότητα συνεννόησης σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των υπηρεσιών υγείας μιας περιοχής όσον αφορά στα ελεύθερα κρεβάτια σε ΜΕΘ, αλλά και τις ανάγκες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και ιατρικού υλικού στα νοσοκομεία της περιοχής αυτής.

Το σύστημα αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη τη γαλλική περιφέρεια.

Στις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Καπιτώλιο να περάσουν νομοσχέδια τα οποία έχουν ως στόχο τη μείωση της φορολογίας σε εργαζόμενους έτσι ώστε τα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις από την επέλαση της επιδημίας.

Επιδεινώθηκε δυστυχώς και μάλιστα αιφνιδιαστικά η κατάσταση στην Ισπανία, όπου στο τέλος του προηγούμενου 24ώρου οι νεκροί σε όλη τη χώρα έφθασαν τους 48 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα 2.140. Στη γειτονική Γαλλία έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 48 άτομα και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.200 άτομα.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στη Γερμανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους μόλις τρία άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει τα 1.966.

Ολοκληρώνεται η εικόνα της πανδημίας με την αναφορά των τελευταίων στοιχείων από την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. Έτσι το πρωί της Πέμπτης ο αριθμός των κρουσμάτων στην ιταλική χερσόνησο ανερχόταν στα 10.590. Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στους 827. Ο αριθμός των ασθενών που θεραπεύθηκαν από τη νόσο αφού νοσηλεύθηκαν ανέρχεται σε 1.045.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης