Oι δύο αντίπαλοι για το χρίσμα του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Αλέν Ζιπέ, είχαν την Τετάρτη μια συνάντηση σε καλό κλίμα, έπειτα από τις εντάσεις που είχαν προηγηθεί της εκλογής του πρώτου στην ηγεσία του κόμματος.

Ήταν «μία καλή συνάντηση» γνωστοποίησε στο μπλογκ του ο Αλέν Ζιπέ μετά το γεύμα που οργάνωσε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιχειρεί να εμφανιστεί ως μια ενωτική δύναμη στο κόμμα του, καταδικάζοντας ένα «επίπεδο μίσους» που επικρατεί στη Δεξιά, που είναι «απίστευτο, αλλόκοτο, άθλιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το Σάββατο ο Αλέν Ζιπέ δεν είχε επιδείξει και τόση τρυφερότητα προς το πρόσωπο του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας (2007- 2012): «Habemus papam» («Ανεδείχθη πάπας») είχε ειρωνευτεί τον Σαρκοζί λίγο μετά την εκλογή του στην ηγεσία του UMP. Ο ίδιος αντέδρασε επίσης με περιφρόνηση στην πρόταση του Νικολά Σαρκοζί να δημιουργηθεί μια «επιτροπή πρώην πρωθυπουργών»: δεν χρειαζόμαστε μία «επιτροπή από καπέλα με φτερά που δεν θα χρησίμευαν σε τίποτα» πόσο μάλλον μια «επιτροπή ναφθαλίνης», είχε τονίσει.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησής οι δύο άνδρες συνομίλησαν κυρίως, όπως όλα δείχνουν, για τις εκλογές για το χρίσμα του δεξιού κόμματος -πρόκειται για μια πρωτοφανή διαδικασία για το συντηρητικό κόμμα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2016.

Σύμφωνα με τον Ζιπέ, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για το θέμα αυτό που θα αναλάβει να συντάξει μια έκθεση σε διάστημα δύο μηνών. Στόχος είναι να διεξαχθούν εκλογές το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2016, διευκρίνισε ο Ζιπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα ο Σαρκοζί κατέβαλε τα χρηματικά πρόστιμα που είχε πληρώσει το κόμμα του, τα οποία του είχαν επιβληθεί μετά την ακύρωση του απολογισμού των δαπανών της εκστρατείας του στις εκλογές του 2012, ανέφερε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο το περιβάλλον του πρώην προέδρου της Γαλλίας.

Υπογράφοντας μια επιταγή ύψους 363.615 ευρώ με δικαιούχο το ταμείο του κόμματος ο Σαρκοζί θέλει «να προστατεύσει το πολιτικό κόμμα του οποίου ηγείται από κάθε αμφισβήτηση», επισήμανε ο ίδιος σε μια επιστολή, αντίγραφο της οποίας έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την 19η Δεκεμβρίου του 2012, η Εθνική Επιτροπή Απολογισμού Προεκλογικών Εκστρατειών (CNCCFP) και πολιτικής χρηματοδότησης είχε κρίνει ότι ο Σαρκοζί ξεπέρασε κατά 363.615 ευρώ το επιτρεπόμενο όριο δαπανών (που είχε οριστεί στα 22.509.000 ευρώ). Ο υποψήφιος δεν είχε δικαίωμα μέρος των δαπανών να καλυφθεί από το κράτος. Έπρεπε, λοιπόν, να προπληρώσει το προσυμφωνημένο ποσό των 153.000 ευρώ το οποίο είχε δικαίωμα και να καταβάλει επίσης ένα πρόστιμο ίσο με το ύψος της υπέρβασης.

Το UMP είχε ξεκινήσει μια διαδικασία αναδοχής για να καλύψει τις δαπάνες της εκστρατείας και είχε επίσης πληρώσει το πρόστιμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης