Βουλευτές ενός εξέχοντος ευρωπαϊκού σώματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα έθεσαν την Τρίτη την Τουρκία σε κατάλογο επιτήρησης, καθώς επικαλέστηκαν πως έχουν ανησυχίες για αυτό το οποίο υποστηρίζουν πως συνιστά καταστολή των διαφωνούντων και παραβιάσεις δικαιωμάτων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν καθώς συγκεντρώνει εξουσία στα χέρια του.

Η πρόταση να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία εις βάρος της Άγκυρας εγκρίθηκε με 113 ψήφους υπέρ έναντι 45 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου μέλος είναι η Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν λόγω απόφαση σημειώνεται πως μπορεί να έχει επιπτώσεις στις συνομιλίες που διεξάγονται χωριστά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Την ίδια στιγμή οι μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται μετά την καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Άγκυρα σημειώνεται πως ήδη έχουν επιδεινωθεί αρκετά εξαιτίας του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε κατηγορήσει ευθέως δύο χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι υιοθετούν ναζιστικές πρακτικές.

Οι βουλευτές της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία την Τετάρτη. Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης θα συζητήσουν την κατάσταση την Παρασκευή και οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για το ίδιο θέμα όταν συναντηθούν για το Brexit το Σάββατο.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης