Οι νέες λοιμώξεις της Covid-19 που καταγράφηκαν στην Γαλλία το τελευταίο 24ωρο παρέμειναν για δεύτερη συνεχή μέρα πάνω από το όριο των 18.000, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να αυξάνεται, φτάνοντας σε ρεκόρ τριμήνου και τα νοσοκομεία στο Παρίσι να τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δυστυχώς, η υγειονομική κατάσταση στη Γαλλία συνεχίζει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά σήμερα, ανακοινώνοντας πως η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, η Λιόν, καθώς και οι Λιλ, Γκρενόμπλ και Σεντ Ετιέν θα εισέλθουν από το Σάββατο στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών που ξεκινούν σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι στην Γαλλία υπάρχουν δύο εβδομάδες φθινοπωρινών διακοπών.

«Δεν έχουμε αποφασίσει περιορισμό των ταξιδιωτικών μετακινήσεων από τη μια πόλη στην άλλη», δήλωσε ο Βεράν.

«Σε μέρη όπου ο ιός διαδίδεται, ιδιώς σε χώρους ηλικιωμένων, οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι, πρέπει να κινηθούμε προς περισσότερους περιορισμούς», είχε προειδοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, το βράδυ της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακυρώνονται οι άδειες στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία στο Παρίσι τέθηκαν σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακυρώνοντας τις διακοπές του προσωπικού και αναβάλλοντας τις μη απαραίτητες επεμβάσεις, καθώς οι ασθενείς από κορωνοϊό αποτελούν σχεδόν τους μισούς ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 βρίσκεται πλέον σε υψηλό τριμήνου με 7.624 ασθενείς σε εθνικό επίπεδο, 88 επιπλέον τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό το σύνολο εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το υψηλό της 14ης Απριλίου (32.292) αλλά μεγαλύτερο συγκριτικά με το χαμηλό της 29ης Αυγούστου με 4.530.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της νόσου αυξήθηκε κατά 76, αριθμός υψηλότερος από τον κινούμενο μέσο όρο των επτά ημερών των 73. Συνολικά 32.521 έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα.

Το Παρίσι και η Μασσαλία τέθηκαν νωρίτερα σε ύψιστο συναγερμό, με το κλείσιμο των μπαρ σε αυτές τις πόλεις.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι η κατάσταση στην Τουλούζη και στο Μονπελιέ είναι επίσης ανησυχητική και ότι αυτές οι πόλεις μπορεί επίσης να μετακινηθούν στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού Covid-19 από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κλειστά τα μπαρ και οι μπρασερί

Να σημειωθεί ότι μπαρ και μπρασερί στο Παρίσι έχουν κλείσει από την περασμένη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και για 15 ημέρες σε μια ακόμη προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα εστιατόρια λειτουργούν βάσει ενός νέου αυστηρού πρωτοκόλλου, που καταρτίστηκε μάλιστα ύστερα από πρόταση των εστιατόρων. Το κλείσιμο των μπαρ δεν αφορά μόνο στο Παρίσι και τα κοντινά του προάστια, αλλά και σε δέκα άλλες μεγαλουπόλεις που θεωρούνται και αυτές ζώνες υψηλού κινδύνου.

Πέρα από τα μπαρ, έκλεισαν εκθέσεις, πισίνες για ενήλικες, γυναστήρια και τσίρκο, ενώ μπήκαν αυστηροί περιορισμοί, σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και πανεπιστημιακές αίθουσες διαλέξεων.

Η μετάβαση στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού σημαίνει επίσης, περιορισμό μεγάλων συγκεντρώσεων στα 1.000 άτομα, των συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους στα 10 άτομα και στα ιδιωτικά πάρτι σε συγκεκριμένες αίθουσες, στα 30 άτομα. Σε περιοχές με αυξημένη και μέγιστη προειδοποίηση, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει, κατά το δυνατόν, να καταφεύγουν στην τηλεργασία, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Αύξηση – ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ημερήσια αύξηση ρεκόρ στα νέα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, με το σύνολό τους να αυξάνεται κατά 338.779 σε 24 ώρες.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 5.514 και ανέρχεται σε 1,05 εκατομμύρια.

Η Ινδία ανέφερε 78.524 νέες μολύνσεις. Ακολουθούν η Βραζιλία με 41.906 και οι ΗΠΑ με 38.904 νέα κρούσματα.

Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του ΠΟΥ ήταν 330.340 στις 2 Οκτωβρίου.

Είχε ανακοινώσει αριθμό ρεκόρ 12.393 θανάτων στις 17 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ, lemonde

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης