Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ θα ταξιδέψει στο Τόκιο και τη Σεούλ την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η επίσκεψη στο Τόκιο θα είναι αφιερωμένη στην επαναβεβαίωση των αμυντικών συμφωνιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναθεωρούν τις “κατευθυντήριες γραμμές” τους στον τομέα της ενίσχυσης της στρατιωτικής τους συνεργασία. Η αναθεώρηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του Απριλίου του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε έλαβε την ιστορική απόφαση να επιτραπεί στις ιαπωνικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό για να βοηθηθούν οι σύμμαχοι της Ιαπωνίας. Η απόφαση αυτή ήταν η πρώτη μετά την εισαγωγή του Συντάγματος του 1947 που δεν επέτρεπε τη συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ιαπωνίας στο εξωτερικό.

Στη Νότια Κορέα, ο Αστον Κάρτερ θα επιδιώξει να «επιβεβαιώσει εκ νέου την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της χώρας», ανέφερε το Πεντάγωνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρτερ θα επιστρέψει στην Ασία το Μάιο για να συμμετάσχει στο ετήσιο φόρουμ της Σιγκαπούρης πριν από την επίσκεψή του στην Ινδία.

Η διπλωματική «εξισορρόπηση» στην Ασία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα, αν και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να κινεί την προσοχή των Αμερικανών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης