Η πιο σημαντική τριμερής της G-20 στην Οσάκα περιορίστηκε στην -ανεπίσημη- σύνοδο Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας στο περιθώριο της διάσκεψης. Οι ηγέτες των τριών αυτών χωρών συναντήθηκαν μέσα σε άκρως απόρρητη ατμόσφαιρα. Οι πολύ λίγοι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης που παρευρίσκονταν στο δωμάτιο προσκλήθηκαν σύντομα να φύγουν.

Οι πρόεδροι Πούτιν, Σι και Μόντι συνοδεύονταν από ομάδες ειδικών που βρήκαν αρκετό χώρο για να καθίσουν. Δεν ακολούθησαν κάποιου είδους διαρροές, παρά μόνον εικασίες, βασιζόμενες στις δηλώσεις που έγιναν στην επίσημη σύνοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση των τριών στην Οσάκα είναι το αποκορύφωμα μακράς διαδικασίας που οδήγησε ο Σι και ο Πούτιν να προσκαλέσουν τον Μόντι σε τριγωνικό χάρτη ενοποίησης της Ευρασίας, ο οποίος αποφασίσθηκε στην προηγούμενη συνεδρίασή τους τον περασμένο μήνα στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) στο Μπισκέκ.

Τώρα Ρωσία-Ινδία-Κίνα (RIC) είναι πλήρως συντονισμένες στην επιχείρηση συνεργασίας τους. Η επόμενη συνάντηση προβλέπεται για το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εισαγωγικές τους παρατηρήσεις, οι Πούτιν, Σι και Μόντι κατέστησαν σαφές ότι η «RIC» έχει να κάνει με τη διαμόρφωση (σύμφωνα με την έκφραση Πούτιν) «αδιαίρετης αρχιτεκτονικής ασφαλείας» για την Ευρασία.

Ο Μόντι -συμμεριζόμενος τις απόψεις του Μακρόν- υποστήριξε την πολυετή προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και διαμαρτυρήθηκε ότι η παγκόσμια οικονομία κυβερνάται από «μονόπλευρη» υπαγόρευση, τονίζοντας την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Πούτιν προχώρησε ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά, επιμένοντας ότι «οι χώρες μας τάσσονται υπέρ της διατήρησης του συστήματος των διεθνών σχέσεων, του οποίου ο πυρήνας είναι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και το κράτος δικαίου. Υποστηρίζουμε αυτές τις σημαντικές αρχές των διακρατικών σχέσεων με σεβασμό της κυριαρχίας και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε σαφώς τη γεωπολιτική διασύνδεση των Ηνωμένων Εθνών, του BRICS, της SCO και της G-20, καθώς και την ενίσχυση της εξουσίας του ΠΟΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως «παράγωγο του σύγχρονου και δίκαιου πολυπολικού κόσμου που αρνείται τις κυρώσεις ως νόμιμες ενέργειες».

Οι αντιθέσεις Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Tραμπ δεν θα μπορούσαν να είναι πιο έντονες. Το BRICS (συνεργασία Βραζιλίας-Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας-Ν. Αφρικής), ως έχει τώρα, μοιάζει νεκρό.

Υπήρξε η «επίσημη» συνάντηση των BRICS εν όψει της δημιουργίας του RIC.

Αλλά δεν είναι μυστικό πως τόσο ο Πούτιν όσο και ο Σι δεν διαψεύδουν εντελώς πως θεωρούν τον Μπολσονάρου της Βραζιλίας ως νεο-αποικιακό περιουσιακό στοιχείο του Tραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με ενθουσιασμό αξιοποίησε τα «τεράστια περιουσιακά στοιχεία» της Βραζιλίας, τα οποία τώρα ιδιωτικοποιούνται πλήρως προς όφελος των αμερικανικών εταιρειών.

Ο Σι, μιλώντας στην τελευταία συνάντηση των BRICS, κατήγγειλε τον προστατευτισμό και ζήτησε έναν ισχυρότερο ΠΟΕ. Τα έθνη του BRICS, είπε, θα πρέπει να «αυξήσουν την ανθεκτικότητα και την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τους εξωτερικούς κινδύνους».

Ο Πούτιν προχώρησε περισσότερο. Εκτός από την καταγγελία των «προστατευτικών» τάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο, ζήτησε διμερές εμπόριο εθνικών νομισμάτων παρακάμπτοντας το δολάριο (ΗΠΑ)- αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας.

Η Ρωσία και η Κίνα, μέσω του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Anton Siluanov και του επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Yi Gang, έχουν υπογράψει συμφωνία για τη μετάβαση σε ρούβλια και γουάν στο διμερές εμπόριο, αρχίζοντας από την ενέργεια και τη γεωργία, τα επόμενα χρόνια.

Θα υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια να παρακάμπτεται ολοένα και περισσότερο η SWIFT, χρησιμοποιώντας το ρωσικό σύστημα μεταβίβασης οικονομικών μηνυμάτων (SPFS) και το κινεζικό σύστημα διασυνοριακών διατραπεζικών πληρωμών (CIPS).

Αργά ή γρήγορα, Ρωσία και Κίνα θα δελεάσουν την Ινδία να ενταχθεί κι εκείνη.

Η Μόσχα με τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις τόσο με το Πεκίνο όσο και με το Νέο Δελχί παίζει αποφασιστικά τον ρόλο του προνομιούχου αγγελιοφόρου.

Ο μίνι εμπορικός πόλεμος ενάντια στο Νέο Δελχί που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Tραμπ – συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ειδικού εμπορικού καθεστώτος- και η τιμωρία της Ινδίας για την αγορά ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 επιταχύνουν τον ρυθμό της διαδικασίας για το «RIC».

Η Ινδία, παρεμπιπτόντως, θα πληρώσει για τους S-400 με ευρώ.

Ουδεμία διαρροή για το Ιράν

Δεν υπήρξαν διαρροές από Ρωσία-Ινδία-Κίνα για το τι συζητήθηκε σχετικά με την «κρίση του Ιράν». Ωστόσο, διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ήταν από τα βασικά θέματα της συζήτησης. Η Ρωσία είναι γνωστό πως -συγκεκαλυμμένα- βοηθά το Ιράν σε μυριάδες επίπεδα.

Η Ινδία έχει υπαρξιακή επιλογή: να συνεχίσει να αγοράζει το ιρανικό πετρέλαιο ή να αποχαιρετήσει τη στρατηγική βοήθεια του Ιράν, μέσω του λιμένα Chabahar, για να διευκολύνει τον δρόμο της Ινδίας στο Αφγανιστάν και στην Κεντρική Ασία.

RIC ή Ζώνη και Δρόμος;

Η Κίνα θεωρεί το Ιράν ως βασικό κόμβο των «Νέων Δρόμων Μεταξιού» ή της «Πρωτοβουλίας Ζώνης και Δρόμου».

Η Ρωσία θεωρεί το Ιράν ουσιώδες για τη στρατηγική σταθερότητα στη νοτιοδυτική Ασία.

Όποια κι αν είναι η τακτική των προαπαιτούμενων που έχει θέσει ο Tραμπ, οι Ρωσία-Ινδία-Κίνα εμπλέκονται επίσης άμεσα στις τεράστιες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μετά τις διμερείς συνομιλίες Tραμπ-Σι στην ΟσάκαΌποια κι αν είναι η τακτική των προαπαιτούμενων που έχει θέσει ο Tραμπ, οι Ρωσία-Ινδία-Κίνα εμπλέκονται επίσης άμεσα στις τεράστιες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μετά τις διμερείς συνομιλίες Tραμπ-Σι στην Οσάκα.

Η Μεγάλη Εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει. Η κυβέρνηση του Τραμπ στοιχηματίζει για την αναδιάταξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα, αλλά το Πεκίνο προωθεί ταχύτατα την πρωτοβουλία «Belt and Road».

Για τις αποφάσεις του Τραμπ υπάρχει γενική δυσπιστία σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η Ε.Ε. είναι ο στόχος ενός άλλου επικείμενου εμπορικού πολέμου.

Με δεδομένο πως περισσότερα από 60 έθνη έχουν δεσμευθεί με τα μύρια έργα του «Ζώνη και Δρόμος» και με την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας επίσης διασυνδεδεμένη με το «Ζώνη και Δρόμο», το Πεκίνο γνωρίζει ότι είναι απλώς θέμα χρόνου πριν ολόκληρη η Ε.Ε. ενωθεί με τον τεράστιο ευρασιατικό αυτοκινητόδρομο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Ινδία σχεδιάζει κι αυτή να συμμετάσχει ξαφνικά στην πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road Initiative).

Το γεωπολιτικό δέλεαρ του «Ινδο-Ειρηνικού» ουσιαστικά αποτελεί απλώς άλλη στρατηγική για τη συγκράτηση της Κίνας.

Οπωσδήποτε εντάσσεται στο παλιό αυτοκρατορικό «διαίρει και βασίλευε» και όλοι οι μεγάλοι παίκτες το γνωρίζουν.

Σ.Σ.: «Λίγες οι διαρροές από την τριμερή Κίνας-Ινδίας-Ρωσίας στο G20. Αλλά η τάση που προέκυψε και ποιους ενοχλεί είναι σαφής» γράφει από το «Κέντρο πληροφόρησης» ο Pepe Escobar (*) στο informationclearinghouse.info

(*) Ο Pepe Escobar είναι ανταποκριτής στην Asia Times. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «2030». Θα τον βρείτε στο Facebook.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης