Μπορεί η Πιονγκγιάνγκ να επιδιώκει να κατεβάσει τους τόνους στην Κορεατική, ωστόσο τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Σεούλ φροντίζουν να στείλουν ένα νέο ξεκάθαρο μήνυμα πως παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με την κωδική ονομασία «Foal Eagle», πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία κοντά στην πόλη Ποχάνγκ στη Ν. Κορέα. Περίπου 1.500 Αμερικανοί πεζοναύτες και 2.000 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες έκαναν επίδειξη δύναμης της «πολεμικής μηχανής», η οποία είναι πανέτοιμη να αναχαιτήσει ενδεχόμενη επίθεση της Β. Κορέας. Με αυτά τα κοινά γυμνάσια ολοκληρώθηκε ένας κύκλος στρατιωτικών ασκήσεων, διάρκειας δύο μηνών, όπως μετέδωσε σήμερα, Τρίτη 30 Απριλίου, το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ήδη το υπουργείο Άμυνας της Ν. Κορέας ξεκαθάρισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση για μια ενδεχόμενη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος, Kim Min-seok, σημείωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη στρατηγική που εφαρμόζεται, από τη στιγμή που η Πιονγκγιάνγκ δεν αποσύρει τους εκτοξευτήρες πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, τύπου «Musudan» τους οποίους έχει τοποθετήσει από τις αρχές Απριλίου κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως είναι πολύ πιθανό η Β. Κορέα να προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλου μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών η Β. Κορέα δεν πραγματοποίησε κάποια βαλλιστική δοκιμή μέσα στον Απρίλιο (μήνας γεμάτος εορταστικές εκδηλώσεις λόγω πληθώρας εθνικών επετείων) και πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επόμενες κινήσεις της ασιατικής χώρας.

Η πολεμική ρητορική έχει μειωθεί αισθητά από τις 20 Απριλίου, ωστόσο οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη παραμένουν τεταμένες λόγω της απόφασης της Ν. Κορέας να αποσύρει όλα τα στελέχη της από τη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ. Ήδη η Πιονγκγιάνγκ έχει απειλήσει τη Σεούλ με αντίποινα, ενώ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από τη Β. Κορέα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:
Απειλές Πιονγκγιάνγκ σε ενδεχόμενο κλείσιμο του Καεσόνγκ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, 07:53
Β. Κορέα: Γιόρτασαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, 06:18

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης