Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Η δοκιμή προκάλεσε μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στις 06.30 ώρα Ελλάδας στη Βόρεια Κορέα, εγείροντας αρχικά εικασίες (οι οποίες επιβεβαιώθηκαν) ότι η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν προέβη στην έκτη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, μεγέθους 6,3 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες.

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μελετά τον στρατό και την πολιτική της Βόρειας Κορέας είχε επισημάνει ότι αναλύονται οι σεισμικές δονήσεις, αν και λόγω της τοποθεσίας τους εκτιμάται ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή.

Παράλληλα, νωρίτερα η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει οι δονήσεις που καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα οφείλονταν σε πυρηνική έκρηξη. «Αφού εξετάσαμε τα δεδομένα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πυρηνικές δοκιμές», είχε επισημάνει ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε σύντομη δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας.

Ο Κόνο επεσήμανε ότι το Τόκιο είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο προτού επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά ασυγχώρητη». Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έστειλε τουλάχιστον τρία πολεμικά αεροσκάφη να ελέγξουν για ραδιενέργεια. 

Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, οι δονήσεις που καταγράφηκαν ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρές από αυτές που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές.
«Ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρή», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας.

«Η ισχύς (της δόνησης) είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», δήλωσε από την πλευρά του ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», τόνισε.

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «απολύτως απαράδεκτο» το ενδεχόμενο να έχει προχωρήσει η Βόρεια Κορέα σε πυρηνική δοκιμή.

Από την αρχή, Αμερικανοί σεισμολόγοι εκτιμούσαν ότι ο σεισμός στα βορειοανατολικά της χώρας οφείλεται σε «πιθανή έκρηξη», καθώς πρόκειται για το σημείο στο οποίο λαμβάνουν χώρα πυρηνικές δοκιμές. Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο η δόνηση είχε μεγέθους 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, μικρό εστιακό βάθος (10χλμ.) και θύμιζε έκρηξη.

«Πρόκειται μάλλον για έκρηξη παρά για σεισμό», είχε δηλώσει η Τζάνα Πέρσλι ερευνήτρια του USGS. «Το συμβάν αυτό που δεν είχε εστιακό βάθος μοιάζει με έκρηξη».

Παρόμοια ήταν η εκτίμηση και του κινεζικού ινστιτούτου το οποίο, μάλιστα, κατέγραψε και μια δεύτερη – σχεδόν ταυτόχρονη – δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ την οποία θα μπορούσε να αποδώσει σε κάποια «κατάρρευση».

Ο Κυανός Οίκος -η προεδρία της Νότιας Κορέας- εκτίμησε αρχικά ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, ενώ συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσει σχετικά με τον ισχυρό σεισμό.

Αργότερα, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας βόμβας 100 κιλοτόνων, η οποία είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945.

Ο Κιμ Γιονγκ-γου εξήγησε, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Γιονάπ, ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας τον ενημέρωσε για αυτή του την εκτίμηση.

Το Γιονάπ, επικαλούμενο τη μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας, μετέδωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Κίλτζου, όπου βρίσκεται ένα πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων. Σε ανακοίνωση του, το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας αναφέρει ότι «Μια τεχνητή δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε κοντά στην Πούνγκιε-ρι στη Βόρεια Κορέα, στις 12:36 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) την οποία αναλύουμε για να δούμε αν πρόκειται για πυρηνική δοκιμή».

Η δόνηση έρχεται μερικές ώρες μετά την επιθεώρηση του Κιμ Γιόνγκ Ουν σε μία νέου τύπου βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Όπως μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης