Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μία λιτή ανάρτηση μέσω Twitter, ανακοίνωσε την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία. «Πηγή Ειρήνης», η κωδική ονομασία της επιχείρησης αυτής. Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, από τους ηγέτες της Ευρώπης, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το μήνυμα είναι ένα. Η επιχείρηση αυτή πρόκειται να δημιουργήσει μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς αμάχους, τρεις νεκρούς μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 16 τραυματίες από τα πυρά των τουρκικών στρατευμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον απόηχο όλων αυτών των ενεργειών η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μοντσαλίν ζητεί την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. 

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, ο αριθμός των στρατιωτών που αναμένεται να συμμετέχουν στην πρώτη φάση της επιχείρησης ανέρχεται στους 18.000. Στόχος της Τουρκίας, η προστασία των νοτίων συνόρων της, αλλά και η δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης, στην οποία θα εγκατασταθούν Σύροι πρόσφυγες, μακριά από τον φόβο της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Στόχος της Τουρκίας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας στο νότιο σύνορο, να φέρουμε ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή. Η Τουρκία θα προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και θα απλευθερώσει τους ανθρώπους της περιοχής από τον τρόμο. Θα επιτρέψουμε στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω μίας ασφαλούς ζώνης».

 

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, αναφέρει λεπτομερώς την έναρξη της επιχείρησης των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, ενώ μεταξύ άλλων κάνει λόγο, ότι η εν λόγω επιχείρηση στοχεύει στο να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.

«Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Στη ανακοίνωση προστίθεται ότι η επιχείρηση αυτή έχει τον ίδιο σκοπό με αυτόν των προηγούμενων τουρκικών επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας».

 

Το χρονολόγιο της επιχείρησης

Στις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωνε τη διεθνή κοινότητα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία.

Στις 15:01 – Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, David Satterfield ενημερώνεται για την έναρξη της επιχείρησης.

Στις 15:11 – Η Τουρκία εξαπολύει τις πρώτες επιθέσεις, βομβαρδίζοντας την πόλη Ρας αλ-Άιν, στα βορειοανατολικά της Συρίας.

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», ανέφερε ο εκπρόσωπος Tύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

 

Στις 15:39 – Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

 

Στις 15:53 – Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας καλεί σε διάλογο τους Κούρδους της Συρίας με την τουρκική Κυβέρνηση.

Στις 16:07 – Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Στις 16:15 – Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην κυβέρνηση του Ερντογάν και τη διεξαγωγή της επιχείρησης.

Στις 16:26 – Η Τουρκία ενημέρωσε το προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη για τη διασυνοριακή επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αλγερία, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας βασίζεται στα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είχε ενημερώσει όλους τους αναγκαίους παράγοντες, ανάμεσά τους τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Στις 17:15 – To Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο ότι «χιλιάδες άνθρωποι» απομακρύνονται για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Σημειώνεται ότι οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί.

Στις 18:10 – «Κακή ιδέα η τουρκική επιχείρηση», ήταν το πρώτο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα», αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τις θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ αυτών τους Χριστιανούς, και να διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθεί καμία ανθρωπιστική κρίση και εμείς κρατάμε αυτή τη δέσμευση».

Στις 20:41 – Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση. «Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης