Στις πόλεις Δυρράχιο και Θουμάνε επιχειρεί από χθες το απόγευμα η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία, η οποία μετέβη στη γειτονική χώρα με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στην πόλη Θουμάνε, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων. Κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μία γυναίκα 45 ετών, καθώς και μία γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν 24χρονο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε χθες στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους, ενώ τα σωστικά συνεργεία εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν. H σημερινή ημέρα στην Αλβανία κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός των 6,4R, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει αυτήν τη χώρα των Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση κτηρίων που παγίδευσαν ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια.

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές» είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες το βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός» σημείωσε.

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν χθες όλη την ημέρα τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Δυρραχίου, καθώς και στη Θουμάνε, βόρεια της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν ανέρχεται έως τώρα σε 45.

Τα περισσότερα θύματα ανασύρθηκαν από συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν σε αυτές τις δύο πόλεις. Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας που σκοτώθηκε όταν μέσα στον πανικό του πήδησε από ύψος από το σπίτι του στην πόλη Κούρμπιν, καθώς κι ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο καταστράφηκε. Μέλη ενός σωστικού συνεργείου δήλωσαν σε αλβανικά ΜΜΕ ότι ένα από τα θύματα ήταν μια ηλικιωμένη που έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει τον εγγονό της.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τον απεγκλωβισμό ενός μικρού παιδιού από τα συντρίμμια:

 

Βίντεο από τις καταστροφές και τον πανικό που προκλήθηκε:

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα.

Νωρίτερα χθες στη Θουμάνε, κάτοικοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους – «Μίρα!» «Αριέλα!»… – που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια πενταώροφου κτηρίου που κατέρρευσε, με την ελπίδα ότι βρίσκονταν ακόμη στη ζωή, ότι θα τους απαντούσαν. Όντως, ακούστηκαν κραυγές ανθρώπων που έχουν θαφτεί στα συντρίμμια των σπιτιών τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ντουλεϊμάν, 50 ετών, περιμένει με αγωνία νέα για τη μητέρα του, 70 ετών, και την ανιψιά του, έξι ετών: «Δεν ξέρω αν είναι νεκρές ή ζωντανές. Φοβάμαι για αυτές… Ακούστηκαν φωνές, μόνο ο Θεός ξέρει».

Το ίδιο τραγικό σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Δυρράχιο, όπου στρατιωτικοί και αστυνομικοί προσπαθούν να σώσουν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια κτηρίου που κατέρρευσε. «Είναι τρομερό, είναι φρικτό. Ελπίζουμε ότι θα βγουν ζωντανοί» είπε με δάκρυα στα μάτια ο Αστρίτ, 25 ετών, κάτοικος της πόλης.

Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτηρίου κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.

Spiegel: Διεθνής βοήθεια για την Αλβανία

«Σεισμός 6,4 Ρίχτερ συγκλόνισε τα ξημερώματα της Τρίτης την περιοχή κοντά στα Τίρανα. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό εδώ και 30 χρόνια» γράφει η «Die Welt» σε άρθρο με τίτλο «Ισχυρός σεισμός με νεκρούς στην Αλβανία». H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απομακρύνουν τα συντρίμμια και να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες. Ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών της Ε.Ε. βρίσκεται στο πλευρό των αλβανικών Αρχών, ενώ δορυφορικές λήψεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus βρίσκονται στη διάθεση των σωστικών συνεργείων. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο απέστειλαν ειδικούς στις σεισμόπληκτες περιοχές».

Η ιστοσελίδα Spiegel Online σημειώνει με τίτλο: «Διεθνής βοήθεια για την Αλβανία»: «Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός στη χώρα εδώ και δεκαετίες με τουλάχιστον 20 νεκρούς και περισσότερους από 600 τραυματίες. Η αναζήτηση επιζώντων στα ερείπια συνεχίζεται. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μικρότερης ισχύος σεισμοί προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων και ζημιές σε κτήρια. Οι σεισμοί είχαν ισχύ 4,4 με 5,8 Ρίχτερ».

«Ισχυρός σεισμός συγκλονίζει τη δυτική Αλβανία» επιγράφει άρθρο της η «Tagesspiegel» και σημειώνει: «Πανικόβλητοι οι κάτοικοι βγήκαν με τις πιτζάμες από τα σπίτια τους. Ένας 50χρονος σκοτώθηκε πηδώντας από παράθυρο, ενώ μια γιαγιά έχασε τη ζωή της καλύπτοντας με το σώμα τον εγγονό της, ο οποίος επέζησε. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. Αλβανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σημαντικό αριθμό αγνοουμένων. Τις τελευταίες εβδομάδες οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει βάσει στοιχείων για νέο ισχυρό σεισμό στα δυτικά Βαλκάνια Το 1963 σε σεισμό 6,1 Ρίχτερ στα Σκόπια έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, ενώ το 1969 σε ισχυρό σεισμό στην Μπάνια Λούκα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης