Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τήρησε τη δέσμευσή της να ξεκινήσει άμεσα τις διακομματικές συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και ήδη έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων της ίδιας και στελεχών της κυβέρνησής της -σε διαφορετικούς χώρους- με αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και με ομάδες βουλευτών που εκφράζονται υπέρ ή κατά του Brexit.

Στις μέχρι στιγμής συναντήσεις συμμετείχαν η ηγέτης του μικρού βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, ‘Άρλεν Φόστερ, που έθεσε στο επίκεντρο το ζήτημα του backstop, ο Άνταμ Πράις του Plaid της Ουαλίας, που υποστήριξε ότι μόνη λύση στο αδιέξοδο του κοινοβουλίου είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα και η απομάκρυνση του ενδεχομένου αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Από το κόμμα των Πρασίνων η βουλευτής Κάρολιν Λούκας, που συνομίλησε με την Τ. Μέι εξέφρασε αμφιβολία για το εάν η πρωθυπουργός είναι διατεθειμένη να απομακρυνθεί από τα όρια που έχει θέσει για τη συμφωνία αποχώρησης. Πάντως η ίδια της τόνισε ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας έχει θέσει τρία ζητήματα στις συνομιλίες αυτές, που αφορούν: απόφαση ότι δεν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία, παράταση του Άρθρου 50 για μετά τις 29 Μαρτίου και νομοθετική προετοιμασία για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Μία ομάδα βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, υποστηρικτών του Brexit -ανάμεσα σε αυτούς οι Όουεν Πάτερσον, Ίαν Ντ. Σμιθ, Ντέιβιντ Ντέιβις, Στιβ Μπέικ- μετέβησαν στο Whitehall για να παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις, σε κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις διακομματικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τ. Μέι προσπαθεί να καθησυχάσει τους Leavers, και από την άλλη να δημιουργήσει την αίσθηση στους Remainers και στην αντιπολίτευση ότι οι ιδέες τους ίσως έχουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία. Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές πάντως εκφράζουν την πεποίθηση ότι η πρωθυπουργός δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση για τελωνειακή ένωση, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε τη διαμάχη που ήδη υπάρχει στο κόμμα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης