Mε τη νέα του ονομασία «Adrian Darya 1», το ιρανικό πετρελαιοφόρο «Grace 1» που αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ, πλέει πλέον  σε διεθνή ύδατα όπως επιβεβαιώνει το BBC.

Το δεξαμενόπλοιο απέπλευσε  από το λιμάνι του Γιβραλτάρ περίπου τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι  σταθμοί παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας έδειξαν ότι το σκάφος κινείται προς ανοιχτές θάλασσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η ταχύτητά του σκάφους  σύντομα έφτασε στο μηδέν, προκαλώντας συζητήσεις αν πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα.

Το δεξαμενόπλοιο που  μεταφέρει 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κατασχέθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο από  το Γιβραλτάρ στις αρχές Ιουλίου.

 Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε  τότε ότι  πλοίο με σημαία του Παναμά να μεταφέρει  αργό στη Συρία κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, παρά τις  έντονες αντιρρήσεις των αμερικανικών αρχών, το Γιβραλτάρ αποφάσισε να απελευθερώσει το πλοίο, υποστηρίζοντας ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κατευθυνθεί στη Συρία. Εντούτοις. Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι είχε παράσχει αυτές τις εγγυήσεις.

Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα των ΗΠΑ;

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα μπορούσε να συμμορφωθεί με το αμερικανικό αίτημα, διότι το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν δεν θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ε.Ε., στην οποία ανήκει ως βρετανικό έδαφος.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ που εμποδίζουν τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν δεν θα μπορούσαν να ενισχυθούν από την Ε.Ε., αντικατοπτρίζοντας «τις διαφορετικές θέσεις και τα νομικά καθεστώτα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.».

Αντίθετα, το δεξαμενόπλοιο «Stena Impero», το οποίο κατασχέθηκε από την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά στις 19 Ιουλίου, παραμένει στα ιρανικά χέρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τότε ότι θα συμμετάσχει σε ομάδα εργασίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία των εμπορικών πλοίων που ταξιδεύουν μέσω της βασικής γραμμής θαλάσσιων μεταφορών στο Στενό του Ορμούζ.

Πληροφορίες από BBC – RT

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης