Σε διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Κίνα για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, 11:31
Σε διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Κίνα για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας

Σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται τα επιτελεία των Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, προκειμένου να συναφθεί μία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπογράψει την πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία με την Κίνα στην αγροτική πολιτεία της Αϊόβα, που έχει πληγεί σοβαρά από τους δασμούς στους σχεδόν 16 μήνες του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις για τη «φάση 1» της συμφωνίας προχωρούν ικανοποιητικά και πως ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία με τον Σι σε τοποθεσία στις ΗΠΑ όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τη διευθέτηση αυτή.

Η κινεζική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποια αναφορά για το πότε και πού μπορεί να μεταβεί ο Σι για να συναντήσει τον Τραμπ, εκτός από το να χαρακτηρίζει «απλές εικασίες» την πιθανότητα να συναντηθούν οι δύο ηγέτες στο Μακάο. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ ήταν εξίσου λακωνικός σήμερα.

«Σε ό,τι αφορά σε μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Κίνας και των ΗΠΑ, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος Τραμπ διατηρούν συνεχή επαφή με διάφορα μέσα» δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας παλεύουν με τον χρόνο για να οριστικοποιήσουν το κείμενο της «φάσης 1» της συμφωνίας προκειμένου να το υπογράψουν ο Τραμπ και ο Σι αυτόν τον μήνα, μια διαδικασία που σκιάζεται από τις διαφωνίες αναφορικά με τα αμερικανικά αιτήματα για το χρονοδιάγραμμα των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές προϊόντων όπως laptops, παιχνίδια και ηλεκτρονικά. Η επίτευξη μιας συμφωνίας και η αποτροπή αυτών των δασμών είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, 11:33