Οι δύο ακροδεξιοί δράστες που είχαν καταδικαστεί για τη βομβιστική επίθεση του 1980 στην Μπολόνια κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι, καλούνται να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 2,13 δις ευρώ στο ιταλικό κράτος, ανέφεραν την Τετάρτη τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Βαλέριο Φιοραβάντι και η Φραντσέσκα Μάμπρο, πρώην μέλη της οργάνωσης «Ένοπλοι Επαναστατικοί Πυρήνες» (NAR) «καταδικάστηκαν να πληρώσουν 2.134.273.000 ευρώ στην προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών και στο υπουργείο Εσωτερικών» γράφει η εφημερίδα Ρεπούμπλικα στον ιστότοπό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρακτορείο ειδήσεων Ansa από την πλευρά του διευκρίνισε ότι η διαδικασία στο δικαστήριο της Μπολόνιας είχε ως αποκλειστικό στόχο να ποσοτικοποιήσει τη ζημία που είχε υποστεί το κράτος. Και αυτό επειδή οι δύο δράστες είχαν ήδη καταδικαστεί να καταβάλουν αποζημίωση, από τα ποινικά δικαστήρια όπου είχαν δικαστεί.

Στις 2 Αυγούστου 1980 μια βόμβα εξερράγη στην αίθουσα αναχωρήσεων του σιδηροδρομικού σταθμού της Μπολόνιας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 85 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 200. Αυτή ήταν η πιο αιματηρή επίθεση των «πέτρινων χρόνων» της Ιταλίας.

Ο Φιοραβάντι και η Μπάμπρο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ενώ ένας συνεργός τους που τότε ήταν ακόμη ανήλικος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών. Σε μικρότερες ποινές, από επτά έως δέκα χρόνια φυλάκισης, καταδικάστηκαν επίσης πολλά άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και μέλη της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών που κατηγορούνται για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φιοραβάντι και η Μάμπρο, που ανέκαθεν αρνούνταν κάθε ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση στην Μπολόνια αν και παραδέχονταν τη συμμετοχή τους σε άλλες ενέργειες, αποφυλακίστηκαν υπό όρους το 2004 και το 2002 αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης