Σε ανταλλαγή κατασκόπων προχώρησαν Ρωσία και Εσθονία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015, 15:35
Σε ανταλλαγή κατασκόπων προχώρησαν Ρωσία και Εσθονία
Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB αποκάλυψε το Σάββατο ότι αντάλλαξε έναν Εσθονό πράκτορα, τον Έστον Κόχβερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία από τη Μόσχα, με έναν Ρώσο κατάσκοπο που ήταν κρατούμενος στην Εσθονία.

«Ο Κόχβερ, που καταδικάστηκε τον Αύγουστο σε κάθειρξη 15 ετών, ανταλλάχθηκε σήμερα με τον Αλεξέι Ντρέσεν, έναν πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας ο οποίος εξέτιε ποινή 16 ετών για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας» ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της.

Η ανταλλαγή έγινε στη μέση μιας γέφυρας, στον ποταμό Πιούσα, στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο δικηγόρος Μαρκ Φέιγκιν που εκπροσώπησε τον Κόχβερ στη δίκη του διευκρίνισε ότι η ανταλλαγή οργανώθηκε σε «πολιτικό επίπεδο» και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στιγμή για να βελτιωθεί η εικόνα της Ρωσίας στο εξωτερικό, πριν από την ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον ΟΗΕ, τη Δευτέρα.

Ο Κόχβερ, ο οποίος σύμφωνα με την Εσθονία απήχθη ενώ βρισκόταν στο έδαφός της, κρίθηκε ένοχος για «κατασκοπεία, παράνομη οπλοκατοχή και παράνομη διέλευση των ρωσικών συνόρων». Ο Ντρέσεν και η σύζυγός του, Βικτόρια, είχαν κριθεί ένοχοι το 2012 για παράδοση απόρρητων πληροφοριών στη Μόσχα τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Εσθονίας, το 1991.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015, 15:43