Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα οι συνομιλίες των κρατών-μελών της ΕΕ έκλεισαν χωρίς να υπάρξει μια τελική συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία εμμένουν στις απόψεις τους, καθώς εξακολουθούν να προβληματίζονται με το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αποτελώντας «αγκάθι» για τη διαδικασία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο μεγαλύτερο τμήμα των κυρώσεων και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Συμβούλιο είναι ενωμένο σε ό,τι αφορά την ανάγκη υιοθέτησης του 6ου πακέτου κυρώσεων», όπως επισημαίνουν από κοινού πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ. «Απομένει ακόμα ένα ζήτημα για να ολοκληρώσουμε, σε πνεύμα αλληλεγγύης, τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες για τους όρους πετρελαϊκού εφοδιασμού προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση πολύ ειδική σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό από ρωσικό αγωγό πετρελαίου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν: «Επαφές σε όλα τα επίπεδα θα συνεχιστούν στην αρχή της εβδομάδας με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων, το συντομότερο δυνατό».

Η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν αυτές που έβαλαν «φρένο» στο νέο πακέτο εξαρχής. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία τροφοδοτούνται πετρέλαιο μόνο μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένη με τα δύο επιπλέον έτη (ως το τέλος του 2024) που της έχουν προταθεί για το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ανάλογη παράταση φαίνεται να ζητά και η Σλοβακία, αλλά και η Τσεχία.

Παράλληλα όμως, δεν είναι λίγα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που ζητούν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος ήταν το 6ο πακέτο κυρώσεων να έχει τεθεί σε ισχύ την 9η Μαΐου, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται πριν τις 10 Μαΐου, που θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER).

Οι ΗΠΑ σε νέες συνομιλίες με τη G7 και την Ουκρανία

Την ίδια ώρα και ενώ η ΕΕ ελπίζει σε μια συμφωνία εντός της επόμενης εβδομάδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πραγματοποιεί μια νέα σειρά συνομιλιών με τους ομολόγους του της G7 και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να εξεταστούν πιθανά νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

Η προγραμματισμένη βιντεοδιάσκεψη ξεκίνησε στις 18:00 (ώρα Ελλάδος). Ο Μπάιντεν βρίσκεται στην ιδιωτική κατοικία του στο Ντέλαγουερ για το Σαββατοκύριακο.

Ο Λευκός Οίκος έχει αναφέρει ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εκτός από αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τις παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο του Πούτιν, τη στήριξη και το μέλλον της Ουκρανίας και τη συνεχιζόμενη ενότητα της G7 στη συλλογική απάντησή μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ουάσινγκτον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης