Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, καθώς σήμερα, Πέμπτη, εμφανίστηκε, μέσω βιντεοκλήσης σε δικαστήριο, λιπόσαρκος, με «άδεια» μάγουλα και τρεμάμενα χέρια. 

Ο Σαακασβίλι συνδέθηκε από το νοσοκομείο μέσω βιντεοκλήσης, ώστε να δώσει το παρών στο δικαστήριο που θα εξετάσει την αναβολή της καταδίκης του για κατάχρηση αξιώματος, λόγω κακής υγείας. Η συνεδρίαση μεταδόθηκε ζωντανά από τον ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό Pirveli TV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστήριο της Τιφλίδας, κρατώντας πανό που έγραφαν «Σώστε τον πρόεδρο» και «Ελευθερώστε τον Σαακασβίλι».

Ο 55χρονος μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο νοσοκομείο πέρυσι, αφού αρνήθηκε να φάει για 50 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του, η οποία, σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων, έχει πολιτικά κίνητρα.

«Απαιτούμε να επιτραπεί στον Μιχαήλ Σαακασβίλι να μεταβεί στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών», δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του Ντίτο Σαντζαγκαλισβίλι. «Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου», πρόσθεσε.

Μια ομάδα γιατρών, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι εξέτασαν αυτοπροσώπως τον Σαακασβίλι κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων του, δήλωσαν στο AFP ότι κινδυνεύει να πεθάνει από μια σειρά σοβαρών νευρολογικών, γαστρεντερικών και ορθοπεδικών παθήσεων. Είπαν ότι η επιδείνωση της υγείας του είναι αποτέλεσμα «βασανιστηρίων» κατά την κράτηση και ότι χρειάζεται άμεση μεταφορά σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού.

Ένας από τους γιατρούς, ο τοξικολόγος Ντέιβιντ Σμιθ, δήλωσε επίσης ότι οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο Σαακασβίλι είχε εκτεθεί σε δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης