Διαδοχικές επισκέψεις στην Άγκυρα και στην Αθήνα θα έχει σήμερα και αύριο αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Απόψε η αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Σουλεϊμάν Σοϊλού και αύριο το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ, αντικείμενο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας θα είναι η συνεργασία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, καθώς και η κατάσταση στην Τουρκία και στο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αθήνα, όπως ανέφερε ο ίδιος, αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ οι τρεις αξιωματούχοι θα γίνουν δεκτοί και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Άλτερ μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι με τις ελληνικές Αρχές θα εξεταστεί «με ποιον τρόπο μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια και πώς μπορεί να εξελιχθεί η διοικητική διαδικασία με τη δική μας στήριξη».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα ήταν περισσότερο χρήσιμο ο κ. Ζεεχόφερ να μεταβεί σε κάποιο κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για την κατάσταση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «ο υπουργός Εσωτερικών είναι ενήμερος σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές αναφορές, μεταξύ άλλων και για την περίπτωση της φωτιάς στη Μόρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα έλλειμμα ενημέρωσης για τον υπουργό» δήλωσε ο κ. Άλτερ και πρόσθεσε ότι το κεντρικό θέμα των συνομιλιών θα αφορά σε ζητήματα δομής και το πώς μπορεί να δοθεί βοήθεια στην ελληνική πλευρά. «Προκειμένου να διευκρινιστούν αυτά τα ζητήματα, δεν είναι επί της ουσίας απαραίτητο να βρεθεί κάποιος σε μια τέτοια εγκατάσταση. Αυτό είναι ουσιαστικά γνωστό» είπε ο κ. Άλτερ.

«Οι εξελίξεις γύρω από τη μετανάστευση στο Αιγαίο αξίζουν τη μέγιστη προσοχή μας. Το λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν και ενεργώ νωρίς. Δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2015» αναφέρει ο κ. Ζεεχόφερ σε δήλωσή του η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και επισημαίνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες μεγάλης σημασίας για τη μετανάστευση κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού.

«Με την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας το 2016 κατέστη εφικτό να ελεγχθεί η μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Αυτήν τη συνεργασία θέλω να ενισχύσω. Οι τουρκικές και οι ελληνικές Αρχές αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια ένα τρομερό έργο. Πηγαίνω με τον ομόλογό μου Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Άγκυρα και στην Αθήνα για συνομιλίες σε κυβερνητικό επίπεδο. Θέλουμε να δούμε πού είναι εφικτή η βοήθειά μας, προκειμένου να βελτιώσουμε την καλή συνεργασία μας» καταλήγει ο κ. Ζεεχόφερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Die Wel»t, στην Αθήνα θα μεταβεί επίσης εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BaMF), με στόχο να προτείνει διοικητικές βελτιώσεις του συστήματος ασύλου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι σημαντικότερες ελλείψεις σχετίζονται με το γεγονός ότι τις απορρίψεις αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό δεν ακολουθεί οριστική απόρριψη, η οποία και μόνο μπορεί να καταστήσει δυνατή την απέλαση των μεταναστών που φθάνουν στα νησιά παράνομα από την Τουρκία.

Εκτενή αναφορά στο θέμα δημοσιεύει και η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει ότι στο παρασκήνιο διεξάγονται ήδη συνομιλίες για νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και ότι το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού διαπιστώνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, διάσταση απόψεων. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) εμφανίζεται πρόθυμη για υποχωρήσεις προς την Τουρκία: Η χώρα «έχει υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί (…) και η Ε.Ε. πρέπει να προσφέρει τη μετακίνηση περισσότερων Σύρων από την Τουρκία για την Ευρώπη. Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί ότι από το 2017 έως το 2019 θα πρέπει να μετεγκατασταθούν συνολικά 50.000 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να διπλασιαστεί για την προσεχή περίοδο και η Γερμανία να αυξήσει τη δέσμευσή της σε 20.000» αναφέρεται σε έγγραφο της ομάδας εργασίας του κόμματος για θέματα Μετανάστευσης, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, στη Γερμανία υπάρχει ανάλογη δυνατότητα, καθώς «ο επιδιωκόμενος στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού αριθμός των 180.000 έως 220.000 ανθρώπων που χρειάζονται προστασία, θα είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σημαντικά χαμηλότερος».

Από την πλευρά ωστόσο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο ειδικός σε θέματα Μετανάστευσης Άρμιν Σούστερ δηλώνει στη «Handelsblatt» ότι «ο αριθμός 220.000 δεν αποτελεί στόχο, αλλά ανώτατο όριο». Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και εντός του CDU υπάρχουν κάποιοι υπέρμαχοι της αύξησης της ποσόστωσης για μετεγκαταστάσεις. «Προτιμώ σε κάθε περίπτωση την υποδοχή μέσω τακτικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης παρά την παράνομη είσοδο» σημειώνει ο κ. Σούστερ.

Στο μεταξύ, από το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι ο κ. Ζεεχόφερ ενημέρωσε χθες και το υπουργικό συμβούλιο για το ζήτημα των διασώσεων στη θάλασσα, το οποίο θα τεθεί στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι, όπως ανακοινώθηκε, να μπορέσει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συμμετάσχουν στον μηχανισμό, στο πρότυπο της πρόσφατης πρωτοβουλίας της Μάλτας, μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης