Έντονη προδιαγράφεται η συζήτηση για την Ελλάδα στην ολομέλεια της γερμανικής βουλής το πρωί της Παρασκευής. Η Bundestag αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως», ωστόσο όχι χωρίς ενστάσεις και βολές κατά Σόιμπλε.

Το ελληνικό ζήτημα αναγκάζει τους Γερμανούς βουλευτές να επιστρέψουν αύριο εσπευσμένα από τις διακοπές τους. Μια πρώτη εικόνα του κλίματος που διαμορφώνεται αναφορικά με την κοινοβουλευτική εξουσιοδότηση προς τη γερμανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα έχουμε το απόγευμα από τις συνεδριάσεις των Κ.Ο., πριν συγκληθεί η ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι η γερμανική βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, εν τούτοις η διαδικασία δεν θα πρέπει να θεωρείται περίπατος ούτε για την Άγκελα Μέρκελ (CDU) αλλά ούτε και για τον αντικαγκελάριο Ζϊγκμαρ Γκάμπριελ (SPD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών η καγκελάριος θα χρειαστεί να επιστρατεύει όλη τη ρητορική της δεινότητα για να περιορίσει τον αριθμό των διαρροών. Είναι γνωστό ότι στο κόμμα της υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών που τάσσονται κατά ενός τρίτου πακέτου στήριξης. Μάλιστα η εφημερίδα Bild τούς υπολογίζει σήμερα στους 50.

Οργή βουλευτών κατά Σόιμπλε

Με βασικά όπλα το συμφωνηθέν Ταμείο Εγγυήσεων, τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς, εκτιμάται ότι ο αριθμός των «όχι» θα περιοριστεί σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού το κόμμα συνεχίζει να στηρίζει σθεναρά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Αυτός ακριβώς όμως είναι και ο λόγος πιθανών τριβών: πολλοί βουλευτές του SPD έχουν εξοργιστεί με την πρόταση Σόιμπλε περί πενταετούς εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Δεν αποκλείεται λοιπόν την Παρασκευή, ευκαιρία δοθείσης, να ασκήσουν έντονη κριτική στον Γερμανό υπ. Οικονομικών. Αποστολή του κ. Γκάμπριελ θα είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα βέλη προς τη μεριά του κ. Σόιμπλε, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αναταραχή στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μέρκελ και Γκάμπριελ καλούνται λοιπόν να δώσουν, ο καθένας ξεχωριστά, τη δική τους μάχη.

Όσον αφορά στην αντιπολίτευση οι Πράσινοι αναμένεται να ψηφίσουν «ναι», παράλληλα όμως να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Β. Σόιμπλε για τους χειρισμούς του. Η «Αριστερά», το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσει μάλλον «όχι» στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, με βασικό επιχείρημα ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα εκβιασμού της Ελλάδας.

«Όχι στον εξευτελισμό της Ελλάδας»

Έναν πρώτο απολογισμό, των πρόσφατων γεγονότων κάνει ο επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ ΄Ετσντεμιρ. O τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των Πρασίνων περιγράφει τις ευθύνες που φέρει ένα ισχυρό κράτος απέναντι σ’ ένα ασθενές.

Ο ΄Ετσντεμιρ θεωρεί ότι η γερμανογαλλική συνεργασία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε υπαρξιακή σημασία μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει de facto τελειώσει ή τουλάχιστον αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, που ίσως να σηματοδοτεί δραματικές αλλαγές στη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική. Ο πρόεδρος των Πρασίνων αναφέρεται στο περίφημο κείμενο του Β. Σόιμπλε για ένα «light Grexit» και επικρίνει με τρόπο δριμύτατο τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αλλά όχι μόνο.

«Έχουμε τον Σόιμπλε, που επιδιώκει τον ευτελισμό ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε. και έχουμε μια καγκελάριο, επικεφαλής ενός συνασπισμού που αποτελεί το 80% της γερμανικής βουλής, η οποία προφανώς από φόβο δεν μπορεί να ελέγξει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της και διακινδυνεύει όσα ο Αντενάουερ, ο Κολ και η ίδια η Γερμανία πρεσβεύουν» ανέφερε σε ομιλία του.

Πυρά κατά Τσίπρα

Ο Τζεμ ΄Ετσντεμιρ όμως δεν φείδεται επικρίσεων και προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Και για να το πω ξεκάθαρα, η στρατηγική του Τσίπρα δεν είναι μόνο απορίας άξια, αλλά προκαλεί και οργή, επειδή ανέβασε το τίμημα για την Ελλάδα ακόμη υψηλότερα. Ήταν λανθασμένη και επικίνδυνη. Εμείς το λέγαμε πάντα πολύ καθαρά. Η υιοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών είναι σωστή, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί ο εξευτελισμός της χώρας. Βρισκόμαστε σε διαδικασία δόμησης μιας άλλης Ευρώπης με επίκεντρο μελλοντικά το Βερολίνο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των σχέσεων μεταξύ εταίρων» πρόσθεσε.

Ο Τζεμ ΄Ετσντεμιρ θυμάται με ευγνωμοσύνη το παράθυρο ευκαιρίας που επέτρεψαν οι άλλες χώρες να ανοίξει για τη Γερμανία και που οδήγησε εν τέλει στη γερμανική επανένωση. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι ένα μεγάλο κράτος δεν πρέπει να ασκεί ηγετικά καθήκοντα υποβαθμίζοντας άλλες χώρες, καθώς και ότι η νυν γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε καλά δείγματα γραφής.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι οι μηχανισμοί ελέγχου πρέπει να πηγαίνουν τόσο μακριά, που να απονομιμοποιούν de facto ένα ολόκληρο κοινοβούλιο» είπε. «Γιατί είδαμε τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξάλλου και ο Τσίπρας οφείλει την εκλογική του νίκη, μεταξύ άλλων, στην πολιτική λιτότητας» κατέληξε.

DLF / Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης