Ένας Βρετανός, που βοήθησε μια ισλαμιστική οργάνωση στη Συρία να μαγνητοσκοπήσει βίντεο στα οποία περιλαμβάνονταν κομμένα κεφάλια και στη συνέχεια σκηνοθέτησε τον θάνατό του -με την ελπίδα να μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του χωρίς να γίνει αντιληπτός- καταδικάστηκε την Παρασκευή σε 12 έτη κάθειρξη.

Ο Ίμραν Χαουάτζα, 27 ετών από το Σάουθσεϊλ του δυτικού Λονδίνου, ταξίδεψε σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Συρία πέρυσι τον Ιανουάριο και εντάχθηκε στην οργάνωση Ραγιάτ αλ Τάουιντ, η οποία δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση άρχισε να ανεβάζει στο Διαδίκτυο βίαιη προπαγάνδα σε μια προσπάθεια να στρατολογήσει νέα μέλη.

«Ο Χαουάτζα εντοπίστηκε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο εικονίζεται μεταξύ άλλων μια σακούλα με κομμένα κεφάλια», αναφέρει μια ανακοίνωση της αστυνομίας μετά την καταδίκη του Βρετανού. «Εμφανίζεται στο βίντεο με το πρόσωπό του καλυμμένο να σηκώνει ένα κομμένο κεφάλι από τη σακούλα και να το δείχνει στην κάμερα».

Τον Μάιο του 2014, η οργάνωση ανήρτησε ένα μήνυμα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο ανέφεραν ότι ο Βρετανός σκοτώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Χαουάτζα (…) σκηνοθέτησε τον θάνατό του με στόχο να αποκρύψει το γεγονός ότι επέστρεψε ση Βρετανία», δήλωσε ο διοικητής Ρίτσαρντ Ουάλτον, επικεφαλής ενός τμήματος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας.

«Οι ενέργειες του Ίμραν Χαουάτζα είναι ένα από τα πιο ειδεχθή παραδείγματα του βίαιου εξτρεμισμού που έχω δει να διαπράττουν Βρετανοί τζιχαντιστές που επιστρέφουν από τη Συρία», επεσήμανε η Ντέμπορα Ουόλς, αναπληρώτρια επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Ο Χαουάτζα παραδέχθηκε ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές επιθέσεις, ότι εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων και ότι βρισκόταν σε μια τοποθεσία όπου γινόταν εκπαίδευση τρομοκρατών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης