Ο σαουδάραβας μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι υποβλήθηκε σε δημόσια μαστίγωση για προσβολή του Ισλάμ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο Μπαντάουι υποβλήθηκε στις πρώτες 50 μαστιγώσεις δημοσίως μετά την προσευχή της Παρασκευής, μπροστά από το τέμενος αλ Τζαφάλι στη Τζέντα, ενώ για τις επόμενες 19 εβδομάδες θα υποβάλλεται σε 50 μαστιγώσεις την εβδομάδα.

Ο 30χρονος μπλόγκερ καταδικάστηκε στις 5 Νοεμβρίου επειδή αμφισβήτησε την εξουσία της χώρας του μέσα από το απαγορευμένο σήμερα «Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση προς τη Σαουδική Αραβία να αναιρέσει την ποινή των 1.000 μαστιγώσεων που επιβλήθηκε στον σαουδάραβα ακτιβιστή και υπέρμαχο της δημοσιογραφίας των πολιτών μαζί με δεκαετή ποινή κάθειρξης.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τις πληροφορίες που θέλουν τον ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ράιφ Μπαντάουι να ξεκινήσει να υποβάλεται στην απάνθρωπη τιμωρία των 1.000 μαστιγώσεων, πέραν της δεκαετούς ποινής κάθειρξης, επειδή άσκησε τα δικαιώματά του της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

Η ίδια είπε ότι οι ΗΠΑ απευθύνουν έκκληση προς τις αρχές της χώρας «να ακυρώσουν την βάρβαρη τιμωρία» και να επανεξετάσουν την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύζυγος του Μπαντάουι, η Ενσάφ Χαϊντάρ, διέφυγε στον Καναδά με τα τρία παιδιά τους και ενημερώνει την διεθνή οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» σχετικά με την πορεία του αίτηματός του.

Περίπου 14.000 άτομα υπέγραψαν διαδικτυακή αίτηση ζητώντας από τον βασιλιά της χώρας Αμπντάλα να απονείμει χάρη στον Μπαντάουι και να σταματήσει αυτό που η οργάνωση χαρακτηρίζει «μεσαιωνική μορφή βασανισμού».

Ο δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ουαλίντ Αμπού Αλ-Κάιρ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μπαντάουι, επίσης καταδικάστηκε σε 15ετή ποινή κάθειρξης για «υπονόμευση του κράτους, προσβολή της δικαιοσύνης» και «υποκίνηση της κοινής γνώμης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης