Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη «λύπη» της για την καταδίκη από δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας της υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουτζέιν αλ Χαδλούλ και την «ελπίδα» της ότι θα αποφυλακιστεί «γρήγορα», ανέφερε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, του Ζοσέπ Μπορέλ.

Η ακτιβίστρια, 31 ετών, καταδικάστηκε τη Δευτέρα να εκτίσει ποινή πέντε ετών και οκτώ μηνών κάθειρξης δυνάμει «αντιτρομοκρατικού» νόμου, με την καταδίκη πάντως να συνοδεύεται από αναστολή, κάτι το οποίο δυνητικά επιτρέπει να αφεθεί ελεύθερη σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με την οικογένειά της. Έχει ήδη περάσει πάνω από δύο χρόνια προφυλακισμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ε.Ε. λυπάται» για την καταδίκη της Λουτζέιν αλ Χαδλούλ αφού «διώχθηκε επειδή υπερασπίστηκε θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, που αποτελούν μέρος των μεταρρυθμίσεων που προώθησε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Λουτζέιν αλ Χαδλούλ είχε συλληφθεί, μαζί με άλλες ακτιβίστριες, λίγο καιρό προτού αρθεί η απαγόρευση στις Σαουδαράβισσες να οδηγούν. Οι γυναίκες που συνελήφθησαν διεκδικούσαν ακριβώς αυτό το δικαίωμα.

«Η Ε.Ε. κατανοεί ότι αυτή η ετυμηγορία (…) δημιουργεί την πιθανότητα πρόωρης αποφυλάκισης. Η ΕΕ ελπίζει ότι αυτή (η αποφυλάκισή της) θα γίνει γρήγορα» συμπληρώνεται στο κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γαλλία και Γερμανία παρότρυναν ήδη τη Δευτέρα τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να αποφυλακίσουν τη νεαρή γυναίκα το ταχύτερο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης