Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν δήλωσε την Τετάρτη ότι το γεγονός πως η Saudi Aramco αποκατέστησε γρήγορα την πετρελαϊκή της παραγωγή ύστερα από τις επιθέσεις σε βάρος των εγκαταστάσεών της τον Σεπτέμβριο απέδειξε την ικανότητα της χώρας να καλύπτει την παγκόσμια ζήτηση κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε έλλειψης.

Στην ετήσια ομιλία του στο Συμβούλιο της Σούρα, επανέλαβε ότι η Σαουδική Αραβία δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε για τις επιθέσεις, αλλά δήλωσε ότι το βασίλειο δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο Αμπκάικ και το Κουράις χρησιμοποιήθηκαν ιρανικά όπλα», δήλωσε ο βασιλιάς Σαλμάν, με βάση το γραπτό κείμενο της ομιλίας του, αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις που δέθηκαν επίθεση. Στη συνέχεια επαίνεσε την εταιρία για την αποκατάσταση της παραγωγής.

Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι είναι πίσω από τις επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου που αντιστοιχεί σε πάνω από το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Ο Σαλμάν είπε επίσης ότι η πολιτική της χώρας σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο έχει στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και εξυπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα καταναλωτών και παραγωγών. Πρόσθεσε ότι η αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο βασιλιάς Σαλμάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει το πυρηνικό και το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καθώς και τις ιρανικές παρεμβάσεις στην περιοχή, και δήλωσε ότι είναι ώρα να σταματήσει το «χάος και η καταστροφή» που δημιουργείται από το Ιράν, σύμφωνα με τα σχόλιά του.

Ο Σαλμάν είπε ακόμα ότι η Σαουδική Αραβία επιδιώκει μια πολιτική διευθέτηση στην Υεμένη, όπου το βασίλειο ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού που μάχεται κατά του κινήματος των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, και ότι η πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε στο Ριάντ θα ανοίξει την πόρτα για ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης