Με μια του δήλωση ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Τζεμπ Μπους κατάφερε να ξεσηκώσει αντιδράσεις αλλά και να προκαλέσει την οργή του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ είναι ακόμα «νωπή» η τραγωδία στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

«Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν», ήταν το σχόλιο που έκανε για το μακελειό στο Όρεγκον ο Τζέιμπ Μπους, ο οποίος θέλει να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς συμμετέχει στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, προκειμένου να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, σε προεκλογική εκδήλωση δήλωσε ότι «γνωρίζω αυτό το είδος των προκλήσεων από όταν ήμουν κυβερνήτης διότι (…) ξέρετε, αυτά τα πράματα συμβαίνουν. Υπάρχει πάντοτε μια κρίση και η παρόρμηση είναι να κάνεις κάτι, και δεν είναι κατ’ ανάγκη το σωστό».

Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε με αρκετή δόση σαρκασμού: «δε νομίζω ότι χρειάζεται καν να αντιδράσω σε αυτό» και επεσήμανε ότι η απραξία στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής αποτελεί «πολιτική απόφαση».

«Οι Αμερικανοί οφείλουν να ακούσουν και να κρίνουν οι ίδιοι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κάθε δυο μήνες έχουμε ένα μακελειό. Και μπορούν να αποφασίσουν αν πιστεύουν πως “αυτά τα πράματα συμβαίνουν”» συνέχισε ο Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προωθήσει ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των όπλων, λόγω της επιρροής του λόμπι των υποστηρικτών της οπλοκατοχής NRA, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι θα εντείνει τη συζήτηση σχετικά με την «πολιτική δυναμική» που όπως επισήμανε είναι το βασικό εμπόδιο για να αποτραπούν κι άλλοι θάνατοι.

«Το κυριότερο πράγμα που θα κάνω είναι ότι πρόκειται να μιλάω για αυτό σε τακτική βάση. Θα το πολιτικοποιήσω, διότι η απραξία μας είναι μια πολιτική απόφαση που λαμβάνουμε», εξήγησε ο Ομπάμα.

Το 2013, ο Ομπάμα είχε ηγηθεί της -αποτυχημένης- προσπάθειας να επιβληθούν αυστηρότεροι νόμοι για την οπλοκατοχή, έπειτα από ένα μακελειό στο Νιούταουν του Κονέκτικατ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης