Η σύζυγος του ακτιβιστή και μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι να υποστεί 1.000 μαστιγώσεις, δήλωσε ότι η υγεία του άνδρα της έχει επιδεινωθεί πολύ μετά την πρώτη φάση της τιμωρίας του και ότι ο ίδιος δεν είναι δυνατόν να επιζήσει αν υποστεί και τις υπόλοιπες μαστιγώσεις.

Ο Μπαντάουι, 31 ετών, ο δημιουργός του ιστότοπου Free Saudi Liberals, υποβλήθηκε την 9η Ιανουαρίου σε 50 μαστιγώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη φάση –από τις 20 συνολικά– της ποινής του αναβλήθηκε, λόγω της κατάστασης της υγείας του.

«Η κατάσταση της υγείας του Ράιφ είναι άσχημη και πάει από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε η σύζυγός του, η Ενσάφ Χάινταρ, η οποία ζει στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά.

«Ανησυχώ πολύ για αυτόν. Είναι αδύνατον για ένα ανθρώπινο ον να αντέξει 50 μαστιγώσεις κάθε εβδομάδα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα. Επισήμανε ότι ο Μπαντάουι πάσχει από αρτηριακή υπέρταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαντάουι συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012 με τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων, της προσβολής του Ισλάμ, της διάπραξης αδικημάτων με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και της ανυπακοής στον πατέρα του – το τελευταίο αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη στη Σαουδική Αραβία.

Καταδικάστηκε πέρυσι σε 10ετή κάθειρξη, σε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου σαουδαραβικών ριάλ (230.000 ευρώ) και σε 1.000 μαστιγώσεις, οι οποίες επρόκειτο να γίνουν μέσα σε διάστημα 20 εβδομάδων. Ο ιστότοπός του έκλεισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν καλέσει το Ριάντ να ακυρώσει τις μαστιγώσεις του ακτιβιστή.

Η Χάινταρ, μιλώντας μέσω μεταφραστή, κάλεσε τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ να παρέμβει και να ζητήσει από τον νέο μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας, τον βασιλιά Σαλμάν, να απονείμει χάρη στον σύζυγό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, ο Τζον Μπέιρντ, είχε καλέσει την 14η Ιανουαρίου τις αρχές να επιδείξουν επιείκεια, τονίζοντας ότι οι μαστιγώσεις παραβιάζουν «την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία της έκφρασης».

Σύμφωνα με το παράρτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία στον Καναδά, πάνω από 150.000 άνθρωποι στη χώρα αυτή έχουν υπογράψει μια έκκληση με αίτημα η Σαουδική Αραβία να αφήσει ελεύθερο τον Μπαντάουι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης