O πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε ότι «οι σχέσεις μας με το Ιράν θα αποκατασταθούν όταν η Τεχεράνη σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις των άλλων χωρών». Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι το Ριάντ θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία και την Υεμένη παρά την αντιπαράθεση.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε όλες τις σχέσεις της με το Ιράν την Κυριακή μετά την εκτέλεση από την ίδια του σιίτη κληρικού Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ, το Σάββατο. Διαδηλωτές στο Ιράν και το Ιράκ οργάνωσαν πορείες για τρίτη κατά σειρά ημέρα, καταγγέλλοντας την εκτέλεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το τι θα χρειαστεί για την αποκατάσταση των σχέσεων, ο πρέσβης της χώρας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, είπε χαρακτηριστικά: «Πολύ απλά – το Ιράν πρέπει να πάψει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας». Πρόσθεσε πως «εάν το πράξουν αυτό, θα έχουμε ασφαλώς κανονικές σχέσεις με το Ιράν. Δεν είμαστε εκ γενετής εχθροί του Ιράν».

Τη Δευτέρα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν όλες τις σχέσεις τους με το Ιράν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ριάντ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανών, υποβίβασε εν μέρει τις σχέσεις του με το Ιράν αλλά οι άλλες χώρες του Κόλπου – το Κουβέιτ, το Κάταρ και το Ομάν – δεν αναμίχθηκαν στην αντιπαράθεση.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Προσήλωση στην διπλωματία ζητά η Ουάσινγκτον από Ιράν και Σαουδική Αραβία

Φόβοι αναταραχής στη Μέση Ανατολή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης