Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, επέκρινε σήμερα τους συμμάχους της χώρας του επειδή δεν εναντιώθηκαν στις ΗΠΑ και δεν αψήφησαν τις βαριές κυρώσεις στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Ιράν με πάνω από 380.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους από 22.000 θανάτους από Covid-19 είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από την πανδημία στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά τους τελευταίους μήνες, από τότε που ο κορωνοϊός ήρθε στη χώρα μας, κανένας δεν έσπευσε προς βοήθειά μας», είπε ο Ροχανί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο ίδιος είπε ότι αν οι ΗΠΑ «είχαν ίχνος ανθρωπιάς ή μυαλού» θα είχαν άρει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Αλλά οι ΗΠΑ «είναι πολύ πιο άκαρδες και σατανικές από αυτό» είπε ο πρόεδρος του Ιράν και πρόσθεσε ότι, αντίθετα, «επέβαλαν νέες κυρώσεις και πιέσεις κατά τους τελευταίους επτά μήνες του κορωνοϊού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε, «ούτε μια φιλική προς εμάς χώρα δεν μας είπε ότι αυτή την περίοδο του κορωνοϊού και της δυσκολίας, για το καλό της ανθρωπότητας, θα εναντιωθούμε στην Αμερική» και θα κάνουμε δουλειές με το Ιράν παρά τις απειλές για αμερικανικά αντίποινα.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον συνάπτει επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν.

Οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της αμερικανικής προσπάθειας να μειώσει τα έσοδα του Ιράν μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ, το 2018, να αποσύρει την χώρα του από την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης