Ρουμανία: Προβάδισμα του Κλάους Γιοχάνις στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 11:44
Ρουμανία: Προβάδισμα του Κλάους Γιοχάνις στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Σαφές προβάδισμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στη Ρουμανία, διατηρεί ο απερχόμενος πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος Κλάους Γιοχάνις, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων σε 19.407 εκλογικά τμήματα (το 99,09% του συνόλου).

Ο κ. Γιοχάνις θα βρεθεί αντιμέτωπος στις 24 Νοεμβρίου (ημέρα διεξαγωγής του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών) με την πρώην πρωθυπουργό Βιόριτσα Νταντσίλα. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Κλάους Γιοχάνις θα έχει τη στήριξη της Συμμαχίας USR- PLUS, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τους επικεφαλής των δύο κομμάτων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η προερχόμενη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υποψήφια Βιόριτσα Νταντσίλα, με ποσοστό 22,69% και στην τρίτη ο υποψήφιος της Συμμαχίας USR-PLUS Νταν Μπάρνα με ποσοστό 14,73%.

Ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου (BEC) Μιρτσέα Πρεοτέσκου ανακοίνωσε ότι στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών -με καταμετρημένο το 99,09% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων- ο κ. Γιοχάνις έλαβε 3.381.848 ψήφους, η κα Νταντσίλα 2.047.141 ψήφους και ο κ. Μπάρνα 1.329.161.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εκπλήσσει όταν ανακοινώσαμε τη στήριξή μας στο πρόσωπο του Κλάους Γιοχάνις» επεσήμανε ο πρόεδρος του PLUS Ντάτσιαν Τσιόλος.

Ο επικεφαλής του USR και υποψήφιος για την προεδρία Νταν Μπάρνα απηύθυνε πρόσκληση στους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύθηκαν να στηρίξουν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών τον Κλάους Γιοχάνις. Όπως είπε, «το USR δεν υπάρχει καμία περίπτωση να στηρίξει την υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Βιόριτσα Νταντσίλα».

Ο κ. Μπάρνα ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την αποτυχία του να «περάσει» στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών. «Σεβόμαστε την απόφαση των ψηφοφόρων να στηρίξουν τον Κλάους Γιοχάνις και τη Βιόριτσα Νταντσίλα. Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη, διότι δεν κατάφερα να πείσω τους πολίτες για την επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού της Ρουμανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 12:43