Ρουμανία: Παραιτήθηκε από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος η Βιορίτσα Νταντσίλα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019, 05:57
Ρουμανία: Παραιτήθηκε από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος  η Βιορίτσα Νταντσίλα

Η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας Βιορίτσα Νταντσίλα ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη ότι παραιτείται, 48 ώρες μετά την ήττα της στις προεδρικές εκλογές από τον κεντροδεξιό Κλάους Γιοχάνις.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου, είναι μία κίνηση αξιοπρέπειας, όχι αδυναμίας», τόνισε η 55χρονη Νταντσίλα έπειτα από συνεδρίαση του PSD που διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες.

Η Νταντσίλα, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία της Ρουμανίας τον Ιανουάριο του 2018, έλαβε το 34% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, πολύ λιγότερο από τον απερχόμενο πρόεδρο Γιοχάνις.

«Έκανα ό,τι μπορούσα για να πετύχω ένα καλό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές, αλλά, έπειτα από συζητήσεις με συναδέλφους μου, κατανόησα ότι αυτό που έχει ανάγκη το κόμμα είναι μια νέα ομάδα με νέο πρόγραμμα», τόνισε η ίδια.

Οκτώ από τους 16 αντιπροέδρους του PSD ανακοίνωσαν επίσης την παραίτησή τους.

Ο Μαρσέλ Τσιολάτσου, πρόεδρος του κοινοβουλίου, ανέλαβε την προσωρινή προεδρία του κόμματος.

Έπειτα από 21 δύσκολους μήνες η κυβέρνηση Νταντσίλα ανατράπηκε τον Οκτώβριο από το κοινοβούλιο και αντικαταστάθηκε από ένα κεντροδεξιό υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), στο οποίο ανήκει και ο Γιοχάνις.

Πρώην ευρωβουλευτής, η Νταντσίλα ήρθε στο προσκήνιο μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον πρώην επικεφαλής του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος πλέον εκτίει ποινή φυλάκισης για διαφθορά.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναζητήσουν νέο πρόεδρο στις αρχές του 2020, ενόψει των βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019, 05:57