Λίγες ώρες μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι για το μέλλον του θύλακα Ιντλίμπ, τουλάχιστον τρεις περιοχές της Συρίας, η Δαμασκός, η Χάμας και η εγγύς περιοχή στη Λαττάκεια έγιναν στόχοι πυραύλων αγνώστου προέλευσης.
Για πρώτη φορά από την εμπλοκή της Ρωσίας στο συριακό ζήτημα το Ισραήλ φαίνεται να επιτίθεται σε στόχους που γειτονεύουν άμεσα με τη ρωσική βάση στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής ΣυρίαςΛίγη ώρα αργότερα, ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Ιlyushin IL-20 εξαφανίστηκε από τα ρωσικά ραντάρ επιτήρησης ενώ βρισκόταν 35 χλμ. από τις ακτές της Συρίας, περιπολώντας σε αρκετά μεγάλο ύψος. Οι πρώτες ανακοινώσεις της συριακής αεράμυνας προκάλεσαν περισσότερη σύγχυση, αφού έκαναν λόγο για επιθέσεις πυραύλων από ισραηλινά μαχητικά αλλά και εκτοξεύσεις πυραύλων από γαλλική φρεγάτα που βρισκόταν στην ανατολική Μεσόγειο.
Λίγο αργότερα, το ρωσικό Υπoυργείο Άμυνας ανακοίνωσε την εξαφάνιση του κατασκοπευτικού αεροσκάφους Ιlyushin IL-20.
Τις πρώτες πρωινές ώρες το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως κατά πάσα πιθανότητα το Ιlyushin IL-20 εβλήθη κατά λάθος από πυρά της συριακής αεράμυνας, ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.
Πηγές ισραηλινών υπηρεσιών, αγνοώντας την πληροφορία περί εμπλοκής γαλλικής φρεγάτας, έκαναν λόγο για επίθεση σε επίγειους στόχους της Συρίας όπου βρίσκονται ιρανικές βάσεις από ισραηλινά F-16, σημειώνοντας πως αν ευσταθεί πως υπήρξε και εμπλοκή ναυτικών μονάδων, τότε αυτό σημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ βάλλει κατά της Συρίας ταυτόχρονα από αέρος και θαλάσσης.
Η Γαλλία επίσημα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.
Ωστόσο, η είδηση κρύβεται στην εξής λεπτομέρεια: Για πρώτη φορά από την εμπλοκή της Ρωσίας στο συριακό ζήτημα το Ισραήλ φαίνεται να επιτίθεται σε στόχους που γειτονεύουν άμεσα με τη ρωσική βάση στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας.
Την Παρασκευή που μας πέρασε βρέθηκε στο Κρεμλίνο μία ανωτάτου επιπέδου ισραηλινή αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ.
Κατά τις ισραηλινές υπηρεσίες, παρουσιάστηκαν στους Ρώσους αποδείξεις για την κατασκευή – οργάνωση νέων ιρανικών βάσεων με διάφορες δραστηριότητες πλησίον των ρωσικών εγκαταστάσεων στη Συρία, προφανώς για να απολαμβάνουν τη στρατιωτική προστασία των Ρώσων.
Εδώ και πολύ καιρό για να αποφευχθούν συμβάντα όπως η εξαφάνιση του ρωσικού αεροσκάφους έχει εγκατασταθεί μια κόκκινη τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των ανώτατων στρατιωτικών επιτελείων της Ρωσίας και του Ισραήλ, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση πληροφόρηση για σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου οι δύο χώρες να μην εμπλακούν σε «μείζον ατύχημα».
Το ρωσικό επιτελείο ανακοίνωσε επίσημα πως το κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ιlyushin IL-20 κατερρίφθη από το συριακό σύστημα αεράμυνας με πύραυλο S-200
Αργά το πρωί της Τρίτης το ρωσικό επιτελείο ανακοίνωσε επίσημα πως το κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ιlyushin IL-20 κατερρίφθη από το συριακό σύστημα αεράμυνας με πύραυλο S-200. 
Ωστσόσο, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διαλευκανθεί η ευρύτητα της ισραηλινής επίθεσης με πυραύλους κατά ιρανικών στόχων στη Συρία. Όπως επίσης δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, ούτε υπάρχει η σχετική εκτίμηση για το εάν συνδέεται η χθεσινοβραδινή επίθεση στη Συρία με τη συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι για το μέλλον του θύλακα Ιντλίμπ. Σημειώνεται πως κατά τη συμφωνία αυτή ακυρώνεται η σχεδιαζόμενη κοινή επίθεση Ρώσων – Σύρων και Ιρανών κατά του θύλακα αυτού όπου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που μάχονται τον Άσαντ.
Η ισχυρότερη πολιτοφυλακή αυτών των δυνάμεων είναι της οργάνωσης Hayat al-Tahriri al Sham. Η συμφωνία προβλέπει τη μετακίνηση της πολιτοφυλακής αυτής προς τα τουρκικά σύνορα, έτσι ώστε οι δυνάμεις των Ρώσων και του Άσαντ αλλά και των Ιρανών να αποκτήσουν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο του θύλακα. Η απόφαση αυτή προφανώς θα λειτουργήσει εκτονωτικά, αλλά παράλληλα θα δέσει τα διπλωματικά χέρια των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών που ήδη βρίσκονται στην περιοχή πέριξ του Ιντλίμπ και πάντα δυτικά του Ευφράτη.
Το χρονικο της εξαφάνισης
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ότι ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-20 με 14μελές πλήρωμα χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο, κοντά στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ της Συρίας.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την ώρα που μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον στόχων στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Το ILYUSHIN IL-20 είναι ένα ρωσικής κατασκευής τετρακινητήριο  αεροσκάφος αναγνώρισης. Έχει μέγιστη ταχύτητα 410 μίλια την ώρα και ακτίνα δράσης  3.540 χιλιόμετρα. Μπορεί να φέρει φορτία 35 τόνων .

Η τύχη του αεροσκάφους και του πληρώματός του είναι άγνωστη, ανέφερε αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

«Τη 17η Σεπτεμβρίου, περί τις 23.00 ώρα Μόσχας, η επικοινωνία με το πλήρωμα ενός ρωσικού αεροσκάφους Il-20 χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς το αεροσκάφος επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας» δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ «κατά τη διάρκεια επίθεσης τεσσάρων ισραηλινών αεροσκαφών F-16 εναντίον συριακών θέσεων στην επαρχία Λαττάκεια».

«Ταυτόχρονα, ρωσικά ραντάρ εντόπισαν εκτοξεύσεις πυραύλων από τη γαλλική φρεγάτα Auvergne, η οποία βρισκόταν στην περιοχή» ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Η διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ διέταξε να γίνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων TASS και Sputnik.

Η γαλλική φρεγάτα Auvergne τύπου Fremm εκτόξευσε πυραύλους

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης