Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Την τελευταία τριετία, πολιτικοί, αξιωματούχοι, αναλυτές και ΜΜΕ στις ΗΠΑ προωθούν ρητορική περί φερόμενης ρωσικής συνωμοσίας κατά την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκθεση της Μόσχας, που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έχει τίτλο «Η υστερία γύρω από το Russiagate- Η υπόθεση σοβαρής ρωσοφοβίας» και περιέχεται σε120 σελίδες.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται σχόλια από πολιτικά πρόσωπα και προσωπικότητες των ΜΜΕ που κατηγορούν τη Μόσχα για φερόμενη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές το 2016. 

Στην έκθεση, η πρεσβεία αναφερόμενη στη διάρκεια των τριών ετών που επικρατεί αυτή η «υστερία», κάνει λόγο για «σοβαρή ρωσοφοβία», υπόθεση που δεν βασίζεται σε γεγονότα, αλλά στις προσπάθειες διάφορων ομάδων να προωθήσουν μια αντι-ρωσική ρητορική, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, προβάλλοντας ισχυρισμούς ανάλογους με τα περί συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής  εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας, προκειμένου να «μαγειρέψουν» τις εκλογές των ΗΠΑ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παράλληλα, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της 22 μηνών έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ, δεν υπάρχει λόγος να θεωρεί κάποιος ότι έχει υφίσταται κάποιου είδους συνωμοσία. 

Επίσης, τονίζεται ότι δεν έχει παρουσιαστεί κάποια απόδειξη σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις κυβερνο-επιθέσεις στις ΗΠΑ, παρά τις πολυάριθμες έρευνες μέσα στο διάστημα των τριών αυτών ετών. 

Παρ’όλα αυτά, όπως αποτυπώνεται και στην έκθεση της ρωσικής πρεσβείας, σε μερίδα των ΜΜΕ υπάρχουν τακτικά δημοσιεύματα που μιλούν για φερόμενες επιθέσεις από μέρους της Μόσχας σε βάρος της αμερικανικής δημοκρατίας.

​Υπήρξαν πάντως κι εκείνοι που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, φοβούμενοι ότι η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ μπορεί να επιχειρεί να διασπείρει κάποιο είδους ιού στους υπολογιστές, μέσω αυτού του εγγράφου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης