Η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας για τις επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία αντικατοπτρίζεται σε δημοσίευμα από τη βρετανική-αραβική ιστοσελίδα «Ανεξάρτητη Αραβία». «Ο Πούτιν έχει δείξει τη δυσαρέσκειά του για το Ισραήλ» επισημαίνει ρωσική πηγή.

Η διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας για τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία και στο Ιράκ συνεχίζεται, παρά τη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό υποστηρίζει το δημοσίευμα από την «Ανεξάρτητη Αραβία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Μόσχα απέτρεψε πρόσφατα τρεις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε τρία στρατόπεδα της Συρίας και μάλιστα απειλούσε ότι οποιαδήποτε αεριωθούμενα αεροπλάνα θα επιχειρούσαν θα καταρρίπτονταν είτε με ρωσικά αεριωθούμενα είτε με αντιαεροπορικά βλήματα S400.
Η πηγή που αναφέρθηκε στο δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι παρόμοια κατάσταση συνέβη δύο φορές και ότι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου η Μόσχα σταμάτησε αεροπορική επιδρομή σε συριακό φυλάκιο στο Qasioun, όπου τοποθετείται μια πυραυλική μονάδα S300.

Επιπλέον, υποστηρίχθηκε ότι άλλη αεροπορική επιδρομή προγραμματισμένη για μια εβδομάδα αργότερα σε συριακό φυλάκιο στην περιοχή Qunaitra αποτράπηκε, καθώς και τρίτο αεροπορικό επεισόδιο σε ευαίσθητη περιοχή της Λατάκιας.

Αυτή η εξέλιξη είναι που ώθησε τον Νετανιάχου να πραγματοποιήσει τη γρήγορη επίσκεψή του στη Ρωσία για να πείσει τον Πούτιν να αγνοήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία. Σύμφωνα με τη ρωσική πηγή, ο Πούτιν κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ζημιά στον στρατό του συριακού καθεστώτος, ούτε σε κάποιο από τα όπλα που του δόθηκαν, επειδή η παροχή τέτοιας άδειας θα θεωρηθεί ότι δίνει στο Ισραήλ επιείκεια – κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της Ρωσίας να βοηθήσει το συριακό καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική-αραβική ιστοσελίδα ανέφερε ότι ο Νετανιάχου προσπάθησε να παρουσιάσει ως θετικό μήνυμα τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και μάλιστα προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει για την εκλογική του εκστρατεία, αλλά δεν λειτούργησε.

Ισραηλινές πηγές χαρακτήρισαν τη συνάντηση «αποτυχία». Ισχυρίστηκαν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία έπληξαν το γόητρο των Ρώσων στα μάτια των συμμάχων τους στην περιοχή – τη Συρία, το Ιράν και τις πολιτοφυλακές που τις υποστηρίζουν.

Ρωσική πηγή δήλωσε: «Ο Πούτιν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από τις τελευταίες ενέργειες του Ισραήλ στον Λίβανο» και μάλιστα είπε στον Νετανιάχου ότι «Απορρίπτει την επιθετικότητα προς την κυριαρχία του Λιβάνου», κάτι που ουδέποτε είχε ακουστεί από αυτόν.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι κάποιος τον εξαπατά σε σχέση με τη Συρία και τον Λίβανο και ότι δεν θα τον αφήσει χωρίς απάντηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νετανιάχου προειδοποιήθηκε να μην προσβάλει παρόμοιους στόχους στο μέλλον.

Η βρετανική-αραβική ιστοσελίδα προσθέτει ότι περισσότερες ισραηλινές πηγές έχουν πει παρόμοια πράγματα σχετικά με το θέμα και η επίσκεψη είχε σκοπό να μειώσει τη σοβαρότητα της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.

Πληροφορίες από Jerusalem Post
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης