Ρωσία: Ζημιές υπέστη το αεροπλανοφόρο «Admiral Kouznetsov»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018, 04:50
Ρωσία: Ζημιές υπέστη το αεροπλανοφόρο «Admiral Kouznetsov»
Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kouznetsov», το μοναδικό που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας, υπέστη ζημιές, όταν λόγω ατυχήματος βυθίστηκε η πλωτή δεξαμενή στην οποία το αεροπλανοφόρο είχε δεξαμενιστεί για επισκευαστικές εργασίες σε ναυπηγείο του Μούρμανσκ.

Κατά τη διάρκεια του ατυχήματος τέσσερα άτομα τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων ένα σοβαρά, ενώ αγνοείται η τύχη του πρώτου μηχανικού. Η ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας στο ναυπηγείο όπου σημειώθηκε το ατύχημα.

Το ατύχημα συνέβη τη νύχτα της 30ής Οκτωβρίου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία γεμίσματος της δεξαμενής που είναι αναγκαία για την έξοδο του πλοίου από αυτήν, η οποία ήταν προγραμματισμένη, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον πρόεδρο της Εταιρείας Ενοποιημένων Ναυπηγείων Αλεξέι Ραχμάνοφ.

Ο ίδιος περιγράφοντας το ατύχημα είπε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής «ένας γερανός έπεσε πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου από ύψος περίπου 15 μέτρων» (...), «με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές τόσο στο κατάστρωμα όσο και στο σκαρί του πλοίου, χωρίς ωστόσο να υποστούν ζημιές κάποιοι ζωτικής σημασίας εξοπλισμοί του αεροπλανοφόρου. Αυτήν τη στιγμή αξιολογούνται οι ζημιές».

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ο θάνατος ενός ανθρώπου. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει πως «από τα ύδατα ανασύρθηκαν τέσσερα άτομα με ενδείξεις κρυοπαγημάτων που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ένας θεωρείται αγνοούμενος».

Το αεροπλανοφόρο «Admiral Kouznetsov» καθελκύσθηκε το 1987. Τον Φεβρουάριο του 2017 συμμετείχε σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε δύο αεροσκάφη.

Μετά το τέλος της επιχείρησης κατέπλευσε στα ναυπηγεία του Μούρμανσκ για επισκευαστικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2020, ενώ το 2021 θα ενταχθεί εκ νέου στον ρωσικό πολεμικό στόλο.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018, 04:50