Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Ίλια Γιασίν συνελήφθη χθες Δευτέρα στη Μόσχα, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο και έναν ποινικολόγο ο οποίος έχει εκπροσωπήσει αρκετές μορφές της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Η Ιρίνα Μπαμπλόγιαν, δημοσιογράφος και παραγωγός στον –κλειστό πλέον– ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας, διευκρίνισε πως ο κ. Γιασίν συνελήφθη ενώ οι δυο τους συζητούσαν βαδίζοντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάναμε περίπατο με τον φίλο μου Ίλια Γιασίν στο πάρκο… Η αστυνομία ήρθε και πήρε τον Ίλια», εξήγησε η κυρία Μπαμπλόγιαν μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Ο δικηγόρος Βαντίμ Προχόροφ, συνήγορος κατά καιρούς διαφόρων μορφών της ρωσικής αντιπολίτευσης, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Γιασίν έχει τεθεί υπό κράτηση για απείθεια, επειδή δεν υπάκουσε σε εντολή αστυνομικού.

«Δεν μου επιτράπηκε να επισκεφθώ το αστυνομικό τμήμα Λουζνίκι (της Μόσχας) για να δω τον κρατούμενο Ίλια Γιασίν», πρόσθεσε μέσω Facebook.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της σύλληψης του αντιπολιτευόμενου από τις ρωσικές αρχές.

Η σύλληψη του κ. Γιασίν, 38 ετών, προστίθεται στην ευρύτερη, μακρόχρονη εκστρατεία πάταξης αντιπάλων του Κρεμλίνου. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο προβεβλημένος επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης 11,5 ετών.

Από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες ρωσικές πόλεις συνελήφθησαν.

Ο Ίλια Γιασίν, δημοτικός σύμβουλος στη συνοικία Κρασνασέλσκι της Μόσχας, επικρίνει ανοικτά τον πόλεμο –τον οποίο το Κρεμλίνο βάπτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»– στην Ουκρανία.

«Παραμένω στη Ρωσία», διαβεβαίωνε ο κ. Γιασίν την 7η Μαρτίου. «Το έχω ξαναπεί και θα συνεχίσω να το επαναλαμβάνω: οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί δεν θα ’πρεπε να αλληλοσκοτώνονται. Αν η μοίρα μου είναι να καταλήξω στη φυλακή για τις αντιπολεμικές μου ομιλίες, θα τη δεχτώ με αξιοπρέπεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης