Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού των ακτών στη νήσο Σαχαλίνη στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρωσίας, καθώς εκατοντάδες τόνοι μαζούτ διέρρευσαν στη θάλασσα ύστερα από την προσάραξη δεξαμενόπλοιου στα ρηχά. Η μόλυνση εκτείνεται σε μήκος 3,5 χλμ.

Η προσάραξη του πετρελαιοφόρου «Nadezhda» σημειώθηκε το Σάββατο εν μέσω κακοκαιρίας σε θαλάσσια περιοχή πολύ κοντά στο λιμάνι της πόλης Νεβέλσκ (150 μ. περίπου). Το πλοίο μετέφερε 786 τόνους μαζούτ και είχε 8 άτομα πλήρωμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του japantimes.com, προκλήθηκε ρήγμα σε τουλάχιστον μια δεξαμενή.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό. Είναι ευτύχημα ότι η ζημιά περιορίζεται στο δυτικό τμήμα της Σαχαλίνης. Δεν πιστεύουμε ότι η μόλυνση θα επηρεάσει τις ακτές της Ιαπωνίας» ανέφερε ο Alexei Knizhnikov, εκπρόσωπος του WWF, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν θάνατοι ψαριών και πτηνών.

Το δεξαμενόπλοιο προσάραξε σε απόσταση περίπου 100 χλμ. βόρεια της ιαπωνικής νήσου Χοκάιντο. Ανήκει στη ρωσική εταιρεία «DV Akvatoria» και ναυπηγήθηκε το 1986 στη Ν. Κορέα. Εικόνες που μετέδωσε το Associated Press δείχνουν τα συνεργεία να καθαρίζουν τις ακτές και θαλασσοπούλια να έχουν καλυφθεί από το μαζούτ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης