Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όρισε τον Όλεγκ Ματίτσιν ως νέο υπουργό Αθλητισμού, αντικαθιστώντας τον Πάβελ Κολόμπκοφ σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει την απαγόρευση συμμετοχής της στον παγκόσμιο αθλητισμό, λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ. Η Ρωσία αποκλείστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) για τέσσερα χρόνια από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, επειδή είχε παραποιήσει τα στοιχεία για την καταπολέμηση της φαρμακοδιεγέρσεως.

Ήταν μια υπόθεση που ξεκίνησε με την αποκάλυψη του κρατικού ντόπινγκ, το 2015, το οποίο λάμβανε χώρα συστηματικά από το 2011 και περιλάμβανε ανώτερους υπαλλήλους, μυστικούς πράκτορες και φιαλίδια ούρων που διακινούνταν. Οι ρωσικές αρχές αμφισβήτησαν την απόφαση αυτή ενώπιον του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), ενώ αργότερα ο επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού Αντιντόπινγκ (Rusada), Γιούρι Γκάνους, βρήκε τις ρωσικές αθλητικές αρχές ένοχες για το σκάνδαλο, ζητώντας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν την καθαίρεση όσων εμπλέκονταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διορισμός του 55χρονου Ματίτσιν, προέδρου της Διεθνούς Πανεπιστημιακής Αθλητικής Ομοσπονδίας και συγγραφέα επιστημονικών βιβλίων για τον αθλητισμό, χαιρετίστηκε. «Έχει μια σύγχρονη οπτική για τα προβλήματα, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον», δήλωσε ο Γκάνους στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, υποσχόμενος «κατανόηση και υποστήριξη» στο νέο υπουργό. Ο Όλεγκ Ματίτσιν δεν έχει «καμία σχέση με τα θλιβερά γεγονότα που σχετίζονται με το ντόπινγκ, κι αυτό είναι πολύ καλό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Βλαντιμίρ Λούκιν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (WADA) αποφάσισε στις 9 Δεκεμβρίου να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μεγάλα διεθνή γεγονότα για τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2022. Οι κυρώσεις προβλέπουν ότι μόνο «καθαροί» Ρώσοι αθλητές θα μπορούν να συμμετέχουν στις διοργανώσεις, αλλά υπό ουδέτερη σημαία και χωρίς να ανακρούεται ο εθνικός ύμνος της χώρας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αποκάλεσε τις κυρώσεις κατά της χώρας του «άδικες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης