Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε ως αμισθί σύμβουλο του τον Βαλεντίν Γιουμάσεφ, που υπήρξε γαμπρός του εκλιπόντος πρώην προέδρου τη Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα το πρωί το Κρεμλίνο, ενώ το πρακτορείο TASS μετέδωσε ένα πλήρες και αναλυτικό βιογραφικό του Γιουμάσεφ, σύμφωνα με το οποίο την περίοδο 1997-1998 ήταν προσωπάρχης του Κρεμλίνου, ενώ στις περιόδους 1996-1997 και 1998-1999 διετέλεσε σύμβουλος του τότε προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν.

Ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ, γεννήθηκε, σύμφωνα με το βιογραφικό στις 15 Δεκεμβρίου του 1957 στην πόλη Περμ, και ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα, που ξεκίνησε ουσιαστικά, από την ηλικία των 16 ετών όταν μαζί με την μητέρα του Φαίνα Γιουμάσεβα η οποία εργάζονταν ως παιδαγωγός σε παιδικό σταθμό, μετοίκησαν στη Μόσχα, όπου η μητέρα του δούλευε ως καθαρίστρια στις ντάτσες των συγγραφέων στο προάστιο της Μόσχας Περεντέλκινο, ενώ ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ εργάζονταν κηπουρός στη ντάτσα του συγγραφέα Κορνέι Τσουκόφσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2002 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά την Τατιάνα Ντιάτσενκο κόρη του Μπορίς Γιέλτσιν, με την οποία απέκτησε ένα παιδί τη Μαρία. Η πρώτη του γυναίκα ήταν η Ιρίνα Βεντενέγιεβα και η κόρη της Πολίνα (γεννηθείσα το 1980), η οποία φοίτησε σε βρετανικό σχολείο με τον εγγονό του Μπορίς Γιέλτσιν, και ήταν παντρεμένη (2001-2017) με τον επιχειρηματία Όλεγκ Νεριπάσκα ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης βιομηχανικής μονάδας αλουμινίου της Ρωσίας (Rusal) και βρίσκεται στην λίστα των αμερικανικών κυρώσεων. Αυτή την στιγμή η Πολίνα Ντεριπάσκα είναι διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού ομίλου Forward Media Group ( που εκδίδει το περιοδικό Hello, και τις διαδικτυακές εκδόσεις Furfur, The Village, Wonderzine).

Ωστόσο παρότι η είδηση για τον διορισμό του Γιουμάσεφ, υπήρξε εντυπωσιακή, καθώς παρέπεμπε στην περίοδο διακυβέρνησης του Μπορίς Γιέλτσιν , η ρωσική υπηρεσία του BBC αναφερόμενη στον διορισμό του στην θέση του συμβούλου του προέδρου Πούτιν, γράφει «ότι το σχετικό διάταγμα δόθηκε στην δημοσιότητα από το Κρεμλίνο σήμερα (Παρασκευή) πρωί , αλλά δεν ήταν είδηση». Επικαλούμενη δήλωση του γραφείου τύπου του προεδρικού «Κέντρου Μπορίς Γιέλτσιν», του οποίου ο Γιουμάσεφ είναι μέλος της διοίκησης, γράφει ότι «ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ επί 18 χρόνια είναι σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αμισθί»

Το γεγονός επιβεβαίωσε πηγή του BBC από το περιβάλλον του Γιουμάσεφ, η οποία ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία για προσωπικούς λόγους, όπως επίσης και δύο πηγές προσκείμενες στο επιτελείο του Ρώσου προέδρου. Σύμφωνα με τις δύο αυτές πηγές το διάταγμα για τον διορισμό του Γιουμάσεφ δόθηκε στην δημοσιότητα λόγω τεχνικού λάθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε στην εφημερίδα RBK, ότι ο Γιουμάσεβ πράγματι είναι επι χρόνια αμισθί σύμβουλος του Ρώσου προέδρου και πως διατάγματα για τον επαναδιορισμό του «υπήρξαν και παλαιότερα». Ωστόσο στο διευκρινιστικό ερώτημα, γιατί δεν είχαν δει το φώς της δημοσιότητας και αν το σημερινό διάταγμα δημοσιεύθηκε λόγω τεχνικού λάθους, Ο Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει.

Ο γνωστός πολιτειολόγος Γκλεμπ Παβλόφσκι, ο οποίος την δεκαετία του 90 ήταν μέλος του επιτελείου του Γιέλτσιν, επιβεβαιώνει ότι ο Γιουμάσεφ ήταν επί χρόνια σύμβουλος του Πούτιν και «μάλιστα έμπιστος, όχι τυπικός, αλλά πραγματικός» Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ως σύμβουλος ήταν αρμόδιος για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ήταν αμισθί σύμβουλος, λέει ο Παβλόφσκι και υποθέτει ότι ο Γιουμάσεφ, ως πρώην προσωπάρχης του Κρεμλίνου, συμβούλευε τον Πούτιν στα ζητήματα που έχουν σχέσεις με τους επιχειρηματίες και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Πηγές: TASS, BBC (ρωσική υπηρεσία)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης