Ο Ρώσος ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ, τον οποίο ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση τρεισήμισι ετών, θα αφεθεί ελεύθερος τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε αρχικά ο δικηγόρος του Βίκτορ Ανουφρίεφ μετά τη λήξη της δικής, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης. Ωστόσο, εν συνεχεία σε συνέντευξη του στο BBC αφού είχε αναγνώσει το κείμενο της απόφασης δήλωσε ότι θα αφεθεί ελεύθερος τον Νοέμβριο.

«Η χρονική διάρκεια της ποινής έχει οριστεί, και πάλι προκαταρκτικά, σύμφωνα με τον δικαστή στα 3 χρόνια και έξι μήνες και αν είναι έτσι τότε κάπου στις 12 Σεπτεμβρίου ο Γιούρι Ντμίτριεφ θα αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε αρχικά μετά τη λήξη της δίκης του ο δικηγόρος του, αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε ότι θα αφεθεί ελεύθερος τον Νοέμβριο, καθώς βρίσκεται στη φυλακή για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντμίτριεφ παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της παραγωγής πορνογραφικού υλικού, της οπλοχρησίας και ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφοράς εις βάρος της θετής του κόρης, αλλά κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση της θετής του κόρης.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ είναι γνωστός για τις έρευνές του για τους αγνοούμενους της σταλινικής τρομοκρατίας. Οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν κατασκευασμένες κατηγορίες και στημένη δίκη με στόχο των εκφοβισμό και τη φίμωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ, 64 ετών, έχει περάσει τα τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας τη λίστα των 40.000 ονομάτων των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν και εκτελέστηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά. Όμως, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας άσκησε έφεση στην απαλλακτική απόφαση δύο μήνες αργότερα και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή δεύτερης δίκης, αυτή τη φορά για «σεξουαλικού χαρακτήρα κακοποίηση ανηλίκου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης