Την έντονη αντίδρασή του κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης που αποφάσισε να καταργήσει το κίνημα «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» εκφράζει ο ηγέτης του Λεβ Πανομαριόφ. 

Ο Ρώσος επεσήμανε πως θεωρεί ότι «η αξίωση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης να καταργήσει την μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση δεν είναι σύννομη» ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως θα αγωνισθεί δικαστικά ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα σχετικά έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι το κίνημα επανειλημμένα παραβίασε την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία των οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ότι οι παραβιάσεις διαπιστώθηκαν κατά την διάρκεια μη προγραμματισμένου ελέγχου το 2018. Στην αγωγή του υπουργείου Δικαιοσύνης επισυνάπτονται αποφάσεις διοικητικού χαρακτήρα οι οποίες συντάχθηκαν με βάση τον νόμο «περί πρακτόρων ξένης δύναμης». Στην απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται επίσης ότι στον ηγέτη του κινήματος Λεβ Πανομαριόφ επιδόθηκαν επανειλημμένα ειδοποιήσεις για παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Ο ηλικίας 75 ετών Ρώσος ακτιβιστής δήλωσε ότι: «θα εφεσιβάλλουμε μια σειρά αξιώσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα καταθέσουμε ένσταση για το έλεγχο στον οποίο βασίστηκε η αγωγή τους και φυσικά θα αγωνισθούμε ώστε το δικαστήριο να απορρίψει την ίδια την αγωγή μέσω της οποίας ζητείται η κατάργηση του κινήματος «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης προέβαλε μια σειρά αξιώσεων. Ιδιαίτερα το 2014 πραγματοποιήσαμε το συνέδριό μας και αλλάξαμε το καταστατικό της οργάνωσης. Κατά την άποψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι τροπολογίες που έγιναν έρχονται σε αντίθεση με την νομοθεσία. ‘Ομως το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αυτό που ενέκρινε το καταστατικό με αυτές τις τροπολογίες που έγιναν και εν συνεχεία ανακοινώνει ότι οι τροπολογίες παραβιάζουν την νομοθεσία. Εν συνεχεία ζητήσαμε από του υπουργείο να μας δώσει χρόνο για να εναρμονίσουμε το καταστατικό με βάση την νομοθεσία. Όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης αγνόησε την παράκλησή μας, που διατυπώθηκε εγγράφως», δήλωσε ο Λεβ Πανομαριόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια από τις αιτιάσεις του υπουργείου, λέει ο Πανομαριόφ, είναι ότι το κίνημα παραβιάζει τον νόμο «περί πρακτόρων ξένης χώρας». «Όπως είναι γνωστό μας έχουν συμπεριλάβει στους πράκτορες ξένης χώρας. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωσαν πολλές περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν το αναφέραμε αυτό (ότι ανήκουμε στην κατηγορία των πρακτόρων ξένης χώρας-σ.σ) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μας επέβαλαν πλήθος προστίμων που υπερέβησαν το ποσό των 2 εκατ. ρουβλίων. Για αυτές τις πολλαπλές παραβιάσεις θέλουν να μας καταργήσουν. Ωστόσο πληρώνουμε τα πρόστιμα και προσπαθούμε να αναφέρουμε ότι είμαστε στο μητρώο των πρακτόρων ξένης χώρας, παντού όπου χρειάζεται» επεσήμανε ο Πανομαριόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την κατάργηση του κινήματος «Για τα ανθρώπινα Δικαιώματα « του Λεβ Πανομαριόφ. Αντίγραφο της αγωγής με το σχετικό αίτημα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2019 το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το κίνημα « Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στο μητρώο των οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν ως πράκτορες ξένης χώρας. Το κίνημα είχε συμπεριληφθεί και το 2014 στην κατηγορία των πρακτόρων ξένης χώρας. Ωστόσο ένα χρόνο αργότερα, το 2015, διαγράφηκε από το σχετικό μητρώο , καθώς έπειτα από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι το κίνημα έπαψε να λειτουργεί ως πράκτορας ξένης χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης