Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς. Η ρωσική διπλωματία προφανώς δίνει συνέχεια στην απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο, για παράνομη δραστηριότητα εντός του ελληνικού εδάφους. Είναι ένας πολιτισμένος τρόπος για να χαρακτηρίσει κανείς διπλωματικά την κατασκοπευτική δραστηριότητα. Ο Ανδρέας Φρυγανάς

Της απόφασης των Αθηνών προηγήθηκε στις 6 Ιουλίου ενημέρωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για την προοπτική απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και του ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία όπως φαίνεται διεξήχθη σε ένα μάλλον ψυχροπολεμικό κλίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Λαβρόφ ενημέρωσε στεγνά τον Νίκο Κοτζιά πως η Ρωσία θα παρεμποδίσει τη θεσμοποίηση της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, ανταπάντησε πως η συμφωνία των Σκοπίων είναι διακρατική συμφωνία και κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να την παρεμποδίσει.

Μετά και την επίσημη παραδοχή από την Αθήνα της απόφασης για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, η Μόσχα με ανακοίνωσή της δήλωσε πως θα απαντήσει λαμβάνοντας ισοδύναμα μέτρα, που σημαίνει ότι προτίθεται να απελάσει τους δύο Έλληνες διπλωμάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την επισημοποίηση της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ, για να καταστεί πλήρες μέλος της Συμμαχίας όταν και εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών, η Μόσχα εκδήλωσε την έντονη δυσαρέσκειά της για την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Της απόφασης των Αθηνών προηγήθηκε στις 6 Ιουλίου ενημέρωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για την προοπτική απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματώνΛίγο πριν η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει την στήριξή της στην Ελλάδα ως προς την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.

Σε αυτό το κλίμα εκλήθη ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις στο ρωσικό ΥΠΕΞ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί στην απέλαση των δύο διπλωματών της. Καθίσταται σαφές και λαμβανομένου υπόψιν του γενικότερου κλίματος που επικρατεί αυτή τη χρονική περίοδο στις διμερείς σχέσεις πως η ρωσική διπλωματία ενδέχεται να ανακοινώσει στον Έλληνα πρέσβη την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να προβεί σε αντίποινα.

Αμερικανικό δάκτυλο βλέπει η ρωσική διπλωματία

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Τass, ο Έλληνας αξιωματούχος κλήθηκε για να συζητήσουν το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και να ενημερωθεί για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με το Τass, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει αβάσιμες τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και ενέχει ο κίνδυνος να πληγούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις. Επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι πίσω από την κίνηση της Ελλάδας βρίσκονται οι ΗΠΑ.

«Η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από την αντιρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του, σύμφωνα με το Sputnik, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά δεν δικαιολόγησε την απέλαση των διπλωματών.

«Θεωρούμε την ενέργεια απολύτως παράλογη, δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα από την ελληνική πλευρά, η οποία έρχεται έρχεται σε αντίθεση με τη φύση των διμερών σχέσεων μας και μπορεί να τις καταστρέψει», προσθέτει.

«Αβάσιμοι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί αμερικανικών πιέσεων» αναφέρουν διπλωματικές πηγές

«Οι ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι» τόνισαν διπλωματικές πηγές. Και πρόσθεσαν:

«Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης