Ο αρχηγός της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύμφωνα με το οποίο ειδικές δυνάμεις της Δύσης βρίσκονται πίσω από τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι γιατροί δεν βρήκαν ενδείξεις δηλητηρίασης στον Ναβάλνι αφότου αδιαθέτησε ενώ βρισκόταν στην Σιβηρία τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του Ναρίσκιν έγιναν μια ημέρα αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με ουσία που ανήκει στην οικογένεια νευροτοξικών παραγόντων Novichoc.

Ο Ναρίσκιν, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την άποψη ότι η εκδοχή του Βερολίνου για την δηλητηρίαση του Ναβάλνι δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις.

Τόσο το πρακτορείο TASS όσο και το πρακτορείο Ria Novosti μεταδίδουν ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν έκανε τις αναφορές αυτές σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκο, ο οποίος την Πέμπτη ισχυρίστηκε ότι διαθέτει στοιχεία που προέκυψαν από υποκλοπή συνομιλίας μεταξύ του Βερολίνου και της Βαρσοβίας και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ναβάλνι είναι κατασκευασμένη, καθώς και ότι θα παραδώσει τα στοιχεία αυτά στη ρωσική FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν ο πρόεδρος Λουκασένκο το δήλωσε αυτό, σημαίνει ότι είχε τους λόγους του. Από την πλευρά μου δεν αποκλείω καθόλου κάτι τέτοιο» ανέφερε ο Ναρίσκιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Λουκασένκο, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti για το ίδιο θέμα: «Ο Λουκασένκο μόλις έκανε δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα. Είπε ότι το υλικό (σ.σ. η υποκλαπείσα συνομιλία) θα το παραδώσει στην FSB. Όμως στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είπε στον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μίνσκ ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Λευκορωσίας υπέκλεψε συνομιλία της Βαρσοβίας και του Βερολίνου, η οποία διαψεύδει τις δηλώσεις περί δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης