Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» πέτυχε σαρωτική νίκη στις περιφερειακές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες, αλλά έχασε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης της Σιβηρίας, που διεκδικούσαν σύμμαχοι του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στο Βερολίνο έχοντας πιθανόν δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα, αποκόμισαν οφέλη στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας και απέσπασαν έδρες στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ μαζί με άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί υποστηριζόμενοι από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν οδεύουν προς σαρωτική νίκη στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών για περισσότερες από 12 περιοχές, περιλαμβανομένων των Κόμι, Ταταρστάν και Καμτσάτκα, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την καθολική κυριαρχία της «Ενωμένης Ρωσίας», η οποία στηρίζει τον Πούτιν, αλλά δείχνουν και μια σημαντική άνοδο στη στήριξη της αντιπολίτευσης σε τμήματα της Σιβηρίας, όπου ο Ναβάλνι είχε επικεντρώσει την προσοχή του πριν από τον δηλητηριασμό του, κατά το Βερολίνο, στις 20 Αυγούστου.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα εργαστήρια σε τρεις χώρες επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok και ανανέωσε το αίτημά της προς τη Μόσχα να παράσχει εξηγήσεις. Η Μόσχα από την πλευρά της χαρακτηρίζει αβάσιμη την κατηγορία και υποστηρίζει ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ναβάλνι είχε προωθήσει μια στρατηγική «έξυπνης ψήφου» για να αντιπαρατεθεί στην «Ενωμένη Ρωσία» και να πλήξει ένα πολιτικό σύστημα το οποίο συχνά απαγορεύει στους αντιφρονούντες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Καθώς ο ίδιος βρισκόταν στο νοσοκομείο τις τελευταίες πολλές εβδομάδες, οι σύμμαχοί του προωθούσαν τη στρατηγική του αναδεικνύοντας περισσότερους από 1.000 πολιτικούς, οι οποίοι κατά τη γνώμη τους είχαν πολλές πιθανότητες να νικήσουν τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος και καλώντας τους Ρώσους να τους ψηφίσουν.

Στο Τομσκ, μια ζωντανή φοιτητούπολη που ήταν και ο τελευταίος σταθμός της προεκλογικής περιοδείας του Ναβάλνι προτού ασθενήσει, κέρδισαν τουλάχιστον 16 από τους υποψήφιους. 

Η «Ενωμένη Ρωσία» εξασφάλισε 11 από τις 37 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

«Οι πολίτες έχουν σιχαθεί τις αρχές. Δεν μπορεί να κάθεσαι στον θρόνο για 20 χρόνια, να αρπάζεις, να κλέβεις αδιάκοπα, να κάνεις όλα αυτά και να παραμένεις ατιμώρητος» δήλωσε η Ξένια Φαντέγιεβα, μια από τους δύο συμμάχους του Ναβάλνι που απέσπασε μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Τομσκ.

Ο σύμμαχος του Ναβάλνι, ο 32χρονος Αντρέι Φατέεβ, επίσης κέρδισε μια έδρα στο Τομσκ. Άλλος ένας σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Σεργκέι Μπόκο, κέρδισε μια έδρα στο συμβούλιο του Νοβοσιμπίρσκ.

Στην πόλη αυτή η «Ενωμένη Ρωσία» οδεύει προς την εξασφάλιση 22 από τις 50 έδρες στη δημοτική συνέλευση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τα πρώτα αποτελέσματα. Το κυβερνών κόμμα κατείχε 33 έδρες.

Το ανεξάρτητο εποπτικό όργανο των εκλογών, το Golos, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πάνω από 1.000 καταγγελίες για παρατυπίες σε εκλογικά κέντρα και ότι οι εκλογικοί παρατηρητές παρεμποδίστηκαν στο έργο τους.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης