Η Ρωσία συνέλαβε δύο συνεργάτες του φυλακισμένου αντιπάλου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα εξέχων ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εξτρεμισμό, που συνεπάγονται μακρές ποινές φυλάκισης.

Οι ρωσικές αρχές κατέστειλαν τους τελευταίους μήνες οργανώσεις που συνδέονται με τον Ναβάλνι, 45 ετών, ο οποίος θεωρείται ο πιο δυναμικός επικριτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών για παραβίαση της υπό όρους αποφυλάκισής του σε μια υπόθεση που σχετίζεται με απάτη και έχει πολιτικά κίνητρα, όπως υποστηρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούνιο, ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε πως το ίδρυμα κατά της διαφθοράς του Ναβάλνι είναι «εξτρεμιστικό». Στη συνέχεια, αφού οι συνεργάτες του ανασυγκροτήθηκαν γύρω από ένα νέο δίκτυο οργανώσεων για τις βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο, οι Αρχές άρχισαν να ερευνούν μέλη της εκστρατείας με τις ίδιες κατηγορίες περί εξτρεμισμού.

Σήμερα κρατικοί ερευνητές προσήγαγαν τους πρώην επικεφαλής επαρχιακών εκλογικών κέντρων στις πόλεις της Σιβηρίας Τομσκ και Ιρκούτσκ για ανάκριση, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Λεονίντ Βολκόφ, συνεργάτης του Ναβάλνι που ζει στην εξορία.

Ο Βολκόφ είπε πως προσπάθησε να πείσει τους δύο ακτιβιστές Ξένια Φαντέγεβα και Ζαχάρ Σαραπούλοφ να φύγουν από τη Ρωσία, όπως έχουν κάνει ο ίδιος και άλλοι διαφωνούντες, όμως εκείνοι αρνήθηκαν. Η Ερευνητική Επιτροπή -η κρατική υπηρεσία της οποίας αποστολή είναι η διερεύνηση εγκλημάτων και η απαγγελία κατηγοριών- δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ναβάλνι διακομίστηκε πέρυσι στη Γερμανία για ιατρική θεραπεία μετά τη δηλητηρίασή του στη Σιβηρία με μια ουσία η οποία, σύμφωνα με Δυτικούς ειδικούς, ήταν ο στρατιωτικός νευροτοξικός παράγοντας Νόβιτσοκ. Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται ότι ήταν πίσω από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι και απέρριψε τα ευρήματα των ειδικών -που οδήγησαν σε ένα νέο κύμα κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας- και κατηγόρησε τη Δύση ότι διεξάγει μια εκστρατεία λάσπης εις βάρος της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης