Μνημείο προς τιμή του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς στην Αγία Πετρούπολη κατεδαφίστηκε, αφού ο διάδοχός του στην ηγεσία της εταιρείας, ο Τιμ Κουκ, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Το μνημείο, ένα iPhone ύψους δύο μέτρων, είχε αναγερθεί έξω από κολέγιο της ρωσικής πόλης τον Ιανουάριο του 2013 από μια ένωση ρωσικών εταιρειών, την ZEFS ή Δυτικοευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Επικαλούμενες την ανάγκη να συμμορφωθούν με τον νόμο που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» στη Ρωσία, η ZEFS ανακοίνωσε ότι το μνημείο απομακρύνθηκε την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Apple δήλωσε «υπερήφανος που είναι γκέι».

«Στη Ρωσία απαγορεύεται δια νόμου η ομοφυλοφιλική προπαγάνδα σε ανήλικους και οι άλλες σεξουαλικές αποκλίσεις», σημείωσε η ένωση των ρωσικών εταιρειών, υπογραμμίζοντας ότι το μνημείο βρισκόταν σε μια περιοχή «όπου είχαν άμεση πρόσβαση οι νεαροί σπουδαστές και οι καθηγητές τους».

«Αφού ο διεθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ τάχθηκε δημοσίως υπέρ του σοδομισμού, το μνημείο κατεδαφίστηκε ώστε να συμμορφωθούμε με τη ρωσική νομοθεσία που προστατεύει τα παιδιά από πληροφορίες που προωθούν την άρνηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος επικύρωσε το 2013 τον σχετικό νόμο, υποστηρίζει ότι στη Ρωσία δεν γίνονται διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων. Ωστόσο, ο νόμος ήταν απαραίτητος για να προστατευθούν οι νέοι, μολονότι μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας ισχυρίζονται ότι μετά την εφαρμογή του αυξήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Κουκ είπε ότι αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος για να βοηθήσει στην προώθηση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ένα γεγονός που ήταν ευρέως γνωστό στη Σίλικον Βάλεϊ, ωστόσο κανείς δεν συζητούσε δημοσίως.

Ο Στιβ Τζομπς, ο οποίος πέθανε το 2011, δεν ήταν ομοφυλόφιλος.

Ο Βιτάλι Μιλόνοφ, βουλευτής από την Αγία Πετρούπολη ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που προώθησαν τον νέο νόμο, ζήτησε να απαγορευτεί στον Τιμ Κουκ η είσοδος στη Ρωσία. Ο Μαξίμ Ντολγκοπόλοφ, ο επικεφαλής της ZEFS, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή «ατομικών κυρώσεων», όμως τόνισε ότι υποστηρίζει την «προστασία των παραδοσιακών αξιών», όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης