H κατηγορία της εσχάτης προδοσίας απαγγέλθηκε στον πολιτικό και δημοσιογράφο, Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά από το ρωσικό δικαστήριο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. 

O Καρά-Μουρζάο έχει εκφράσει την αντίθεσή του στον πόλεμο με την Ουκρανία, επικρίνει δημόσια τη στάση του προέδρου Πούτιν, ενώ είχε συλληφθεί τον Απρίλιο στη Μόσχα για διάδοση «ψευδών ειδήσεων». Του έχει αποδοθεί και ο χαρακτηρισμός του «ξένου πράκτορα». Ανακριτές της μυστικής υπηρεσίας FSB θεωρούν ότι ο Καρά – Μουρζά για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργαζόταν με μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, με τον ίδιο να το αρνείται σθεναρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος του, Βαντίμ Πραχόροφ, δήλωσε στο TASS ότι το κατηγορητήριο στηρίζεται σε τρία γεγονότα, που σχετίζονται με ομιλίες που έδωσε ο Καρά – Μουρζά στη Λισαβόνα, το Ελσίνκι και την Ουάσινγκτον, όπου και  άσκησε κριτική στη ρωσική κυβέρνηση. «Οι ομιλίες αυτές δεν συνιστούσαν καμία απειλή για τη χώρα, ήταν δημόσια, ανοιχτή κριτική», δηλώνει ο δικηγόρος του. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος και πολιτικός αρνήθηκε την ενοχή του, ωστόσο είναι αντιμέτωπος με κάθειρξη έως και 20 έτη.

Ο Ρώσος πολιτικός και δημοσιογράφος βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών, είναι τώρα αντιμέτωπος με κάθειρξη έως και 20 ετών.

Στις αρχές Αυγούστου του απαγγέλθηκε κατηγορία για «άσκηση δραστηριότητας ανεπιθύμητης οργάνωσης», για την διοργάνωση συνεδρίου με θεματική την υποστήριξη των πολιτικών κρατουμένων στο κέντρο Αντρέι Σάχαροφ, στη Μόσχα.

Δεύτερη ποινική δίωξη του ασκήθηκε στις 13 Ιουλίου του 2022, για ομιλία του στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Πολιτεία της Αριζόνα.

Ο Καρά – Μουρζά ήταν στενός συνεργάτης του πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2015 κοντά στο Κρεμλίνο. Επίσης, συνεργάστηκε επίσης με την οργάνωση που ίδρυσε ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που ζει στο εξωτερικό και είναι επικριτής του Πούτιν.

Ο Καρά – Μουρζά κατήγγειλε ότι λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας, δηλητηριάστηκε δύο φορές από Ρώσους πράκτορες, το 2015 και το 2017.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στις 4/10 καταδίκασε τη Μόσχα επειδή ακύρωσε την υποψηφιότητα του Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά στις εκλογές στη Ρωσία, επειδή έχει διπλή υπηκοότητα, ρωσική και βρετανική

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης