Περισσότεροι από 11.000 στρατιώτες, 101 τεθωρακισμένα οχήματα και 68 μαχητικά αεροπλάνα και επιθετικά ελικόπτερα συμμετείχαν στη μεγαλειώδη παρέλαση για την 68η επέτειο της νίκης επί της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μαζική, με πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας να κατακλύζει την Πέμπτη τους κεντρικούς δρόμους της Μόσχας, προκειμένου να γιορτάσει την άνευ όρων παράδοση του Βερολίνου. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη η «Ημέρα της Νίκης» εορτάζεται στις 9 και όχι στις 8 Μαΐου λόγω της διαφοράς ώρας όταν υπεγράφη η συνθήκη με τη Γερμανία (αργά το βράδυ για Βόρεια Ευρώπη – ξημερώματα ώρα Ρωσίας). Τουλάχιστον 25 εκατ. Σοβιετικοί πέθαναν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αρκετούς ιστορικούς να θεωρούν καταλυτική τη μάχη του Στάλινγκραντ για να γείρει η πλάστιγγα προς τα Συμμαχικά Στρατεύματα, την ίδια στιγμή που πολλοί Δυτικοί δίνουν έμφαση στις μάχες της Β. Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες που μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RussiaToday θύμισαν εποχές Ψυχρού Πολέμου, όταν η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιούσε με κάθε ευκαιρία επίδειξη δύναμης κατά της Δύσης μέσω μεγάλων στρατιωτικών παρελάσεων, στη διάρκεια των οποίων έκαναν την εμφάνισή τους εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα και επίλεκτες μονάδες του «Κόκκινου Στρατού». Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, είχε ξεκαθαρίσει πως ένας από τους βασικούς στόχους της τρίτης του θητείας στο Κρεμλίνο θα είναι ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:
Η οικονομική κρίση επηρεάζει τους εξοπλισμούς, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013, 02:27
Η «Ρωσική Αρκούδα» εν δράσει, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013, 04:52
Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012, 15:25

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης