Δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε σήμερα την έφεση που είχαν υποβάλλει οι δικηγόροι του πρώην δημοσιογράφου Ιβάν Σαφρόνοφ, ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, μέσω της οποίας διαμαρτύρονταν για την προφυλάκισή του.

Ο Σαφρόνοφ, ο οποίος εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία και έγινε σύμβουλος επικοινωνίας του γενικού διευθυντή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν, συνελήφθη στις 7 Ιουλίου με την κατηγορία ότι παρέδωσε στρατιωτικά μυστικά στην Τσεχία το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες. Σε εκκλήσεις συμπαράστασης που έχουν απευθύνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον χαρακτηρίζουν ως αληθινό πατριώτη, ενώ ζητούν η δίκη να διεξαχθεί με διαφάνεια και όχι κεκλεισμένων των θυρών.

Πριν συζητηθεί η έφεση οι διευθυντές αρκετών γνωστών μέσων ενημέρωσης δήλωσαν ότι μπορούν να εγγυηθούν για τον Σαφρόνοφ, ο οποίος εργάζονταν ως στρατιωτικός συντάκτης στην εφημερίδα Kommersant έως ότου πήγε στην εφημερίδα Vedomosti τον Ιούλιο του 2019. Επίσης, εργάστηκε ως στρατιωτικός συντάκτης στο Κρεμλίνο.

Ο Σαφρόνοφ, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή 20ετούς κάθειρξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης