Η άρση του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που η Δύση θα άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Ροσσελχοζναντζόρ) Σεργκέι Ντάνκβερτ ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία και άλλες χώρες επιθυμούν να αντικαταστήσουν όλη την γκάμα των ελληνικών προϊόντων που εισάγονται στη ρωσική αγορά.

Ο Ντάνκβερτ συναντήθηκε την Τετάρτη έπειτα από ελληνικό αίτημα, με αντιπροσωπεία της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, ενώ από ελληνικής πλευράς παρόντες ήταν ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στη Ρωσία Γεράσιμος Ντάβαρης και ο προϊστάμενος του γραφείου ΟΕΥ Ηλίας Θανασάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας αναφέρεται σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ότι:«Υπό τις διαμορφωμένες συνθήκες πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ή όχι οι δυτικές χώρες θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αυτό διότι άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, επιθυμούν να αντικαταστήσουν ολόκληρη τη γκάμα των ελληνικών προϊόντων, που εισάγονταν στη ρωσική αγορά. Λόγω της πτώσης του επιπέδου των τιμών στην Ε.Ε. στο σύνολό της, που συνδέεται με την υπερπαραγωγή, η ρωσική αγορά γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για τις χώρες που εξάγουν προϊόντα διατροφής».

Για ορισμένες χώρες, δήλωσε ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, θα είναι πρακτικά αδύνατο να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους στη ρωσική αγορά.

Για παράδειγμα, όπως είπε η ‘Απω Ανατολή της Ρωσίας ήταν σε κρίσιμο βαθμό εξαρτημένη από την προμήθεια κρέατος από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τώρα, που η Ροσσελχοζναντζόρ συνεργάζεται ενεργά με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κίνας ώστε να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με χοιρινό κρέας από ορισμένες μεγάλες κινέζικες καθετοποιημένες επιχειρήσεις, η επιστροφή αμερικανικών και καναδικών προμηθευτών είναι αδύνατη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ινδία προτείνει προμήθεια βοείου κρέατος μεγάλης κλίμακας, πράγμα που σημαίνει, ότι η Ρωσία δεν θα ενδιαφέρεται πλέον για την επανέναρξη προμηθειών του από την Αυστραλία.

«Θα είμαστε σε ετοιμότητα για τα ελληνικά προϊόντα»

Η ρωσική υπηρεσία αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «υπό αυτές τις συνθήκες, η Ροσσελχοζναντζόρ προτίθεται να διατηρήσει σχέσεις εργασίας με τις υπηρεσίες ελέγχου και εποπτείας στην Ελλάδα, ώστε σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων οι παραδόσεις ελεγχόμενων προϊόντων να μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς οποιεσδήποτε καθυστερήσεις».

Ταυτόχρονα, ο Σεργκέι Ντάνκβερτ υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δυναμική της ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων διατροφής στη Ρωσία. Κατά την εκτίμησή του, «η δυναμική των εξαγωγών της Ελλάδας ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μόνο μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες των χωρών της Βαλτικής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης