Η εκδίκαση της προσφυγής εναντίον των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που είχε καταθέσει η οικογένεια του Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ, ο οποίος έσωσε χιλιάδες Εβραίους της Ουγγαρίας και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα ξεκινήσει στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη από τους δικηγόρους των εναγόντων.

Το δικαστήριο Μεστσάνσκι της Μόσχας επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα τη διαδικασία. Όμως σύμφωνα με την Ντάρια Σούχιχ, τη δικηγόρο της ανιψιάς του Βάλενμπεργκ, οι εκπρόσωποι της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB «δεν ήταν έτοιμοι να παρουσιάσουν τη θέση τους» επειδή ενημερώθηκαν πολύ αργά για την προσφυγή. Έτσι το δικαστήριο ανέβαλε την εξέταση της υπόθεσης για τις 18 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ραούλ Βάλενμπεργκ γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1912. Τον Ιούλιο του 1944 έφτασε στη Βουδαπέστη, που τότε ήταν υπό γερμανική κατοχή. Τους τελευταίους μήνες του πολέμου έσωσε από τον θάνατο χιλιάδες Εβραίους, εκδίδοντάς τους σουηδικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Όμως στις 17 Ιανουάριου 1945 συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας από τον σοβιετικό στρατό και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Το 1957 οι αρχές της τότε Σοβιετικής Ένωσης έδωσαν στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που πιστοποιούσε ότι είχε κρατηθεί στη Λουμπιάνκα, την έδρα της KGB και ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 17 Ιουλίου 1947. Ωστόσο είχαν εκφραστεί πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο ευσταθούσε αυτή η εκδοχή και μάλιστα κάποιοι ιστορικοί εκτιμούσαν ότι ίσως να τον είχαν εκτελέσει.

Η FSB (διάδοχος της KGB) αρνείται εδώ και χρόνια να παράσχει στην οικογένεια Βάλενμπεργκ πρόσβαση στα αρχεία της που θα μπορούσαν να ρίξουν λίγο φως στην υπόθεση. Η οικογένεια ζητά να της δοθεί πρόσβαση στους καταλόγους με τα ονόματα των κρατουμένων στη Λουμπιάνκα, στις καταθέσεις των ανακρίσεων καθώς και στα δεδομένα που αφορούν τις μετακινήσεις των κρατουμένων από τη Λουμπιάνκα στη φυλακή του Λεφόρτοβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν ακόμη πολλά σκοτεινά σημεία για την τύχη του Ραούλ Βάλενμπεργκ. Οι συγγενείς του θέλουν να μάθουν όλη την αλήθεια», τόνισε η Σούχιχ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης