Διαστημική ιστορία θα προσπαθήσει να γράψει η Ευρώπη την Τετάρτη το πρωί με την εκτόξευση του ρομποτικού διαστημικού σκάφους «Rosetta» το οποίο θα αποπειραθεί για πρώτη φορά να προσεδαφιστεί σε έναν κομήτη.

Το μη επανδρωμένο σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο, θα απελευθερώσει μία μικρή θυγατρική, επίσης ρομποτική συσκευή -με την αρχαία ελληνοαιγυπτιακή ονομασία «Philae»- ώστε να αγκιστρωθεί σε αυτόν και να συλλέξει σημαντικά επιστημονικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προετοιμασία της αποστολής διήρκεσε περίπου δύο δεκαετίες, ωστόσο η έκβαση του εγχειρήματος είναι αβέβαιη. Οπως καταδεικνύουν οι φωτογραφίες που έχει τραβήξει το Rosetta, ο κομήτης έχει περίεργο σχήμα, ενώ υπάρχουν στην επιφάνειά του βράχοι ύψους έως και 50 μέτρων, ρωγμές και λοφίσκοι.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες δεν ξέρουν πόσο σκληρό είναι το έδαφός του, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο να βουλιάξει το ρομποτικό σκάφος.

Σε περίπτωση που η Φίλαι κατορθώσει να προσεδαφιστεί, θα χρησιμοποιήσει τα δέκα επιστημονικά όργανά της (γεωτρύπανο, ανιχνευτή ακτίνων-Χ, φασματογράφο, πανοραμικές μικροκάμερες, κ.ά.), ώστε να κάνει χημικές και φυσικές μελέτες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Τα ευρήματα θα αποστέλλονται στο Ροζέτα και από εκεί στη Γη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρωτοφανές εγχείρημα συνέβαλαν 50 εταιρείες από 14 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, ενώ έχει κοστίσει μέχρι τώρα 1,3 δις ευρώ.

Ένας Έλληνας μαθητής στο «πλήρωμα» της Rosetta

Την ευκαιρία να παρακολουθήσει από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, την αποστολή «Rosetta» θα έχει το ελληνόπουλο που βοήθησε στην αφύπνιση του δορυφόρου από την αδρανοποίηση διάρκειας 31 μηνών!

Ο μαθητής Δημήτρης Γρυλλής, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Φυσικής κ. Σπυρίδων Κόσκο, θα εκπροσωπήσει το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε στο διαγωνισμό «WakeUp, Rosetta!», στην VIP εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την προσεδάφιση του Philae.

Το βιντεάκι που δημιούργησε ο Δημήτρης, μαζί με τους συμμαθητές του και με τη συμβολή των καθηγητών τους, βοήθησε τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος να ξυπνήσουν επιτυχώς τη Rosetta από την αδρανοποίηση, διάρκειας περίπου 2,5 ετών.Το βίντεο έλαβε 10.508 ψήφους και βγήκε πρώτο ανάμεσα σε 218 συμμετοχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης